Śledzie w śmietanie i majonezie na Wigilię - przepis | Przepisy.pl pixel

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

204

heart
468 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2988 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4057 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, następnie pokrój na kawałki.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 1

Krok 2

Cebulkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z majonezem, śmietaną, chrzanem i miodem.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 2

Krok 3

Teraz połącz śledzie z przygotowanym majonezowym sosem, dopraw do smaku i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie ułóż śledzie na półmisku. Na wierzchu posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do wigilijnych śledzi możesz dodać korzenne przyprawy np. gałkę muszkatołową.

6

Opinie o przepisie

  • Elżbieta

    Elżbieta , 01.12.2022

    Śledzie w śmietanie z majonezem to danie, którego w mojej rodzinie na Wigilię nie może zabraknąć. Ja lekko modyfikuję ten przepis dodając jabłko i ogórek kiszony krojone w kosteczkę ze skórką. Danie jest bardzo smaczne i ładnie się prezentuje na świątecznym stole. Ważne jest dla mnie, że można je przechować w lodówce jeszcze kilka dni po świętach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian

    Marian , 24.11.2022

    Bardzo smaczne mozna dodać jablko starte na grubej tarce groszek zielony i kukurydzę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • emerycia emerycia

    emerycia emerycia , 14.12.2020

    Śledzie w śmietanie z majonezem to ulubiona potrawa w naszej rodzinie. Przyrządzamy ją nie tylko na kolację wigilijną ale także często w ciągu roku. To szybka i prosta potrawa a jakze pyszna. Doskonaled też smakuje z ziemniakami w mundurkach jako drugie danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta

    Elżbieta , 09.12.2020

    TAK, śledzie w śmietanie z majonezem, to danie które co roku pojawia się na wigilijnym stole w naszym domu. Zaletą ich jest szybkie przygotowanie oraz doskonały smak. Tak przygotowane śledzie odpowiednio udekorowane są ozdobą stołu i podtrzymują tradycję od wielu pokoleń. Dodatek chrzanu sprawia, że są lekko ostre, a miód przełamuje tą ostrość. Są po prostu wyśmienite.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wuc18

    wuc18 , 04.12.2020

    TAK śledź w śmietanie z majonezem od zawsze był moim faworytem, a z tym przepisem polubiłem go jeszcze bardziej. Jest to danie idealne na Święta dzięki jego łatwości w przygotowaniu, wyjątkowemu smakowi oraz walorom zdrowotnym. Moje ulubione są śledzie śmietanką skropione !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Szczepanska

    Malgorzata Szczepanska , 18.12.2019

    Smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezemWigilijne śledzie w śmietanie z majonezem

Wśród wigilijnych potraw powinny pojawić się wyraziste w smaku śledzie. W wielu domach to punkt obowiązkowy. Wypróbuj propozycję zaserwowania ich w śmietanie z dodatkiem majonezu, która doskonale sprawdzi się także poza okresem świątecznym. Zaproszeni do stołu goście będą z apetytem zerkać w stronę półmiska ze śledziami w śmietanie i majonezie. Niech dla nikogo nie zabraknie dokładki!

Dla kogo?

Do przyrządzenia tego dania wykorzystaj śledzie w oleju. Ewentualnie kup surowe filety, które możesz samodzielnie zamarynować w oliwie z oliwek z aromatycznymi ziołami lub ostrą cebulą oraz odrobiną octu. Dzięki temu zyskają dodatkowy kwaśny posmak. Wielbiciele tradycyjnych śledzików będą całkowicie usatysfakcjonowani tym przepisem na śledzie w majonezie i śmietanie.

Na jaką okazję?

Choć śledzie ze śmietaną i majonezem najbardziej kojarzą się z bożonarodzeniowym jadłospisem, warto umieszczać je w menu również podczas mniej formalnych imprez. Na bazie śmietany i majonezu przygotuj do nich intensywny sos. Rodzina i znajomi będą zachwyceni!

Czy wiesz, że

Pikantność sosu do śledzi w śmietanie z majonezem podkreśl świeżo startym chrzanem oraz cebulą (dowolnie: białą lub czerwoną). Dla kontrastu oprósz ją cukrem lub w całość wmieszaj kilka łyżeczek miodu. Filety śledziowe odsączone z zalewy pokrój w podłużne paski. Połącz je z sosem i odstaw, aż smaki się dokładnie przenikną – wtedy śledzie z majonezem będą gotowe do podania.

Dla urozmaicenia:

Potrawę serwuj na zimno. Wyłóż ją na podłużny półmisek i dekoracyjnie oprósz natką pietruszki, posiekanym koperkiem lub świeżymi liśćmi ziół. Śledzie w śmietanie z majonezem doskonale będą się komponować z chrupiącym pieczywem. Wypróbuj ten przepis.