Koreczki śledziowe po kaszubsku - przepis: filety | Przepisy.pl pixel

Filety śledziowe po kaszubsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

heart
530 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

638 osób wydrukowało

Pobierz pdf

748 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 kilograma

0.5 litra

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj ½ litra wody z octem, liściem laurowym i zielem angielskim. Namocz w zalewie śledzie przez 30 minut.

Krok 2

Rozpuść pół kostki rosołowej Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w szklance wrzątku. Pokrój cebulę i zalej ją wywarem. Dodaj majeranek , pieprz oraz sól.

Krok 3

Duś do momentu, gdy cebula będzie miękka. Dopraw cukrem i solą (jeśli uważasz, że jest to konieczne). Jeśli zachodzi taka potrzeba, dodaj koncentrat pomidorowy.

Krok 4

Nałóż farsz na śledzie, po czym zroluj je i zepnij. Wlej do reszty sosu cebulowego trochę zalewy.

Krok 5

Ułóż roladki w naczyniu, polej sosem cebulowym i odstaw na parę godzin do lodówki.

1

Opinie o przepisie

  • teresa kurosad

    teresa kurosad , 16.01.2016

    lubię ale wolę po cygansku

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety śledziowe po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety śledziowe po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety śledziowe po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety śledziowe po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety śledziowe po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety śledziowe po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety śledziowe po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety śledziowe po kaszubsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filety śledziowe po kaszubskuFilety śledziowe po kaszubsku

Filety śledziowe po kaszubsku to jeden z najpopularniejszych sposobów serwowania tej ryby. Do ich przygotowania potrzebujesz dobrych śledzi typu matias. Przy zakupie koniecznie zwróć szczególną uwagę na to, jak wyglądają. Staraj się wybierać sztuki najdorodniejsze i najbardziej tłuste, ich mięso powinno mieć jednolity kolor. Śledzie zyskują doskonały smak za sprawą sosu cebulowego, który przyrządzany jest na bazie bulionu, pietruszki oraz lubczyku. Dodaj także koncentrat pomidorowy, który nada całości lekko kwaskowatego posmaku oraz pomarańczowego koloru. Cebulę ostrożnie nakładaj na śledzie i ostrożnie zwijaj je w roladki, dość ciasno, by cebula dobrze się trzymała. Ułóż je na talerzu, polej resztą sosu cebulowego i zalewy, a na końcu włóż do lodówki na kilka godzin, by danie dobrze się schłodziło. Przepis na smaczne filety śledziowe po kaszubsku przyda Ci się nie tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia. Jako dodatek do niego wykorzystaj świeże pieczywo. Udekoruj natką pietruszki lub czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Szukasz sposobu na rybne koreczki? Wybierz śledzie po kaszubsku!