Śledzie z warzywami - w warzywach: przepis | Przepisy.pl pixel

Świeże śledzie w warzywach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
168 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

324 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

497 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

1 sztuka

36 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie umyj, oczyść, wypatrosz. Odetnij głowy i płetwy, wymyj pod bieżącą wodą. Skrop sokiem z cytryny, posól, dopraw przyprawą Knorr i odstaw na 15 minut.

Świeże śledzie w warzywach - Krok 1

Krok 2

Następnie obtocz w mące i usmaż na oliwie z obu stron na złoty kolor.

Świeże śledzie w warzywach - Krok 2

Krok 3

Warzywa i cebulę umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na grubej tarce. Duś na oliwie do miękkości.

Świeże śledzie w warzywach - Krok 3

Krok 4

Pod koniec duszenia dodaj pastę pomidorową, cukier, paprykę i wymieszaj.

Świeże śledzie w warzywach - Krok 4

Krok 5

Usmażone śledzie układaj w szklanym lub kamiennym naczyniu, przekładając duszonymi warzywami. Przygotowaną potrawę pozostaw w chłodnym miejscu przez kilkanaście godzin. Podawaj na zimno na kolację lub jako przystawkę.

Świeże śledzie w warzywach - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świeże śledzie w warzywach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świeże śledzie w warzywachŚwieże śledzie w warzywach

W polskiej kuchni najczęściej wykorzystuje się śledzie w postaci marynowanej. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak można przyrządzić świeże ryby z dodatkiem warzyw. Pierwszym krokiem jest oprawienie ryb. Musisz je dokładnie umyć, wypatroszyć i oczyścić, a następnie usunąć głowy i płetwy. Ryby skrapia się sokiem z cytryny, co nie tylko poprawia ich smak, ale również minimalizuje charakterystyczny rybi zapach. Śledzie obtocz w mące pszennej i usmaż na oliwie z oliwek. Warzywa potrzebne do przygotowania tej potrawy to włoszczyzna i biała cebula – wszystko starte na tarce o grubych oczkach. Aby nabrały bardziej wyrazistego smaku oraz odpowiedniej konsystencji, dusi się je z dodatkiem passaty pomidorowej, szczypty cukru oraz mielonej słodkiej papryki. Śledzie ułóż w szklanym lub kamiennym naczyniu i przykryj warzywami, po czym odstaw je w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Dzięki temu smaki się przegryzą. Danie podawaj na zimno, udekorowane gałązką świeżego koperku. Skorzystaj z naszego przepisu na przygotowanie świeżych śledzi w warzywach.