
Składniki
350 gramów
1 łyżka
2 sztuki
2 sztuki
2 szklanki
2 sztuki
6 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wodę zagotuj i dodaj obraną cebulę, plasterki marchewki, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ocet i cukier.

Krok 2
Dodaj przyprawę Knorr i ponownie zagotuj.

Krok 3
Uprzednio namoczone filety pokrój w paski, zalej marynatą i schłodź w lodówce przez dobę.

Krok 4
Przed podaniem paski śledzi marynowanych zwiń w ruloniki, przekłuj wykałaczką i polej marynatą oraz przybierz marchewką i natką pietruszki.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, aby śledzie marynowane z cebulką miały intensywniejszy smak, dodaj do zalewy kilka ziaren jałowca – nadają one marynacie wyjątkowego aromatu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledzie marynowane
Do tej pory twój wybór padał na gotowe śledzie w sklepie? Od dziś z łatwością przygotujesz je we własnej kuchni i na pewno będą dużo smaczniejsze od tych kupnych. Śledzie na ostro, w sosie słodko-kwaśnym lub w occie. Każda wersja tej ryby jest dobra, bo śledź jest po prostu przepyszny. Według tego przepisu, przyrządzisz go w marynacie z octem oraz marchewką – te dodatki wspaniale podkreślą słony smak ryby, a danie będzie się ładnie prezentować. Przygotowanie marynaty jest bardzo proste, bo wystarczy wszystkie składniki zagotować w wodzie z cukrem. Smaki cebuli, octu, marchewki i przypraw zmieszają się ze sobą. Tak przygotowaną marynatą wystarczy zalać śledzie i poczekać, aż nasiąkną – najlepiej przez dobę trzymając je w lodówce. Przed podaniem, przystrój danie listkami pietruszki, a śledziki ponabijaj na wykałaczki, by łatwiej było je jeść.
Dla kogo?
Śledzie marynowane z cebulką to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych dań, którzy cenią sobie smakowite, lekko kwaśne przystawki. Ten przepis na śledzie w occie z cebulą przypadnie do gustu zarówno osobom, które uwielbiają ryby, jak i tym, które szukają prostych, ale smacznych pomysłów na przekąski.
Na jaką okazję?
Śledzie w occie to klasyczna potrawa, która świetnie sprawdzi się na każdej rodzinnej uroczystości, wigilii czy świątecznym stole. Dzięki temu przepisowi na śledzie w occie z cebulą szybko przygotujesz wyjątkową przekąskę.
Czy wiesz, że?
Śledzie marynowane w occie to danie, które zyskuje na smaku, gdy zostanie odpowiednio "przegryzione" – warto przygotować je z wyprzedzeniem, aby składniki mogły się dobrze połączyć.
Dla urozmaicenia:
Do śledzi marynowanych możesz dodać ulubione przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielskie, czy odrobinę gorczycy, które wzbogacą smak marynaty. Świetnym dodatkiem będzie także świeżo posiekana natka pietruszki, która doda świeżości i koloru.
Sprawdź również nasze inne przepisy na ciabattę z grillowanymi warzywami lub na zieloną kanapkę z pastą z awokado i łososiem!