Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 słoika

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

25 gramów

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka pokroić na plastry około 1 cm grubości omijając gniazda nasienne, a następnie skropić sokiem z cytryny i po chwili osuszyć.

Krok 2

Śledzie osuszyć i pokroić na bardzo wąskie paseczki. Selera dokładnie odcisnąć z zalewy. Orzechy i koperek drobno posiekać (pozostawiając kilka gałązek do dekoracji). Wszystko umieścić w jednej misce, doprawić pieprzem i połączyć z majonezem.

Krok 3

Pierniczki typu katarzynka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić na plasterki.

Krok 4

Na krążki jabłek wyłożyć po 1 kopiastej łyżce sałatki, obsypać piernikowym pudrem, udekorować cebulą oraz koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piernikowe śledzie na zielonym jabłuszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej