Domowy hamburger po śródziemnomorsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowy hamburger po śródziemnomorsku

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

0.5 sztuki

20 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 szczypty

2 sztuki

3 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

4 listków

1 sztuka

30 gramów

1 szczypta

1 sztuka

4 plastry

4 listków

1 szczypta

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój wszystkie składniki. Cebulę, suszone pomidory, jalapenio i szalotkę pokrój w kostkę. Pomidory i ogórka pokrój w plastry, żółtą paprykę w paski, a bazylię rozerwij na mniejsze części. Następnie przekrój bułki do hamburgerów na pół. Jedną część bułki posmaruj majonezem, a drugą ketchupem. Część z majonezem posyp przyprawą z papryką wędzoną.

Krok 2

Następnie przygotuj mięso. Do dużej miski wrzuć mięso, jajko, tarty ser żółty, pomidory suszone, cebulę. Całość dopraw przyprawą włoską, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Uformuj 2 równej wielkości kotlety. Rozgrzej oliwę z suszonych pomidorów na patelni i obsmaż kotlety z dwóch stron. Uważaj, aby się nie przypaliły i nie rozpadły. Zalecam pod koniec smażenia zastosować pokrywkę.

Krok 3

Na spód bułki połóż pokrojoną szalotkę i jalapenio oraz liście sałaty. Następnie dołóż plastry pomidora i usmażone mięso. Na mięso połóż ogórka, paprykę i listki bazylii. Połóż drugą część bułki i przez środek przebij całość wykałaczką. W razie potrzeby jedz nożem i widelcem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowy hamburger po śródziemnomorsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej