Śledź z octem po bałtycku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledź z octem po bałtycku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

80

heart
296 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

690 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 łyżeczka

200 gramów

200 gramów

150 gramów

400 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie rozetnij od płetwy ogonowej wzdłuż linii brzusznej, wypatrosz, opłucz i osusz. Następnie oprósz przyprawą Knorr i pozostaw na noc, pod przykryciem, w chłodnym miejscu.

Śledź z octem po bałtycku - Krok 1

Krok 2

Marchew i cebulę obierz, pokrój w cienkie krążki i zeszklij na oleju. Dodaj 400 mililitrów wody i gotuj przez 5 minut.

Śledź z octem po bałtycku - Krok 2

Krok 3

Pora oczyść, pokrój w plasterki i opłucz. Dołóż go do pozostałych warzyw i gotuj jeszcze przez minutę. Dodaj ocet i cukier, po czym pozostaw marynatę do wystygnięcia.

Śledź z octem po bałtycku - Krok 3

Krok 4

Śledzie opłucz, osusz i poukładaj w słoikach, na przemian z koperkiem.

Śledź z octem po bałtycku - Krok 4

Krok 5

Następnie zalej je marynatą tak, by całkowicie przykrywała śledzie. Słoiki zamknij i odstaw w chłodne miejsce.

Śledź z octem po bałtycku - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Grazyna Strzopa

    Grazyna Strzopa , 09.04.2016

    Bardzo dobrą tylko trochę dodałam więcej cukru i była idealn

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledź z octem po bałtycku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledź z octem po bałtyckuŚledź z octem po bałtycku

Śledzie to przekąska, która króluje na stołach zwłaszcza w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Zazwyczaj serwuje się je na zimno. Szczególnie dobrze smakują marynowane z dodatkiem warzyw i ziół. Jeśli szukasz inspiracji na ich podanie, dobrą propozycją mogą okazać się śledzie z octem po bałtycku. Wyrazista marynata sprawia, że ryby nabierają intensywnego, słodko-pikantnego smaku. Przyrządza się ją na bazie wywaru z warzywami – marchewką, cebulą i porem - oraz octu i cukru. Śledzie oczyść i natrzyj przyprawą, a następnie odstaw na jakiś czas. Potem poukładaj je w słoikach na przemian ze świeżym koperkiem, a następnie dodaj przyrządzoną wcześniej zalewę. W takiej postaci powinny leżakować w chłodnym miejscu, tak aby smak całości się przeniknął, a ryby nabrały wyrazistości. Gotowe śledzie będą dość kwaśne i ostre. Podawaj je z pieczywem i marynowanymi warzywami. Świetnie komponować się będzie z nimi także surówka z selera z jabłkiem. Zobacz, jak przygotować tę popularną rybną przekąskę. Z podanego przepisu dowiesz się, jak to zrobić.