Śledzie pod pierzynką z jabłkiem i cebulą – przepis | Przepisy.pl pixel

Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

809

heart
728 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4518 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Następnie pokrój w większe kawałki i ułóż na talerzu lub półmisku.

Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Jabłko i cebulę do śledzi pod pierzynką pokrój w drobną kostkę, następnie wymieszaj z majonezem oraz Sosem sałatkowym czosnkowym Knorr.

Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Nałóż warstwę kremowego, majonezowego sosu na śledzie, tak aby je przykryć. Przed podaniem schłodź śledzie przez godzinę w lodówce.

Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanych śledzi pod pierzynką możesz podać cząstkę cytryny oraz udekorować danie kiełkami.

6

Opinie o przepisie

  • monika1

    monika1 , 11.12.2020

    TAK. Mój ulubiony przepis na śledzie. Przypomina mi smak dzieciństwa, ponieważ te śledzie przygotowywała mi moja babcia, a ja miałam okazje je jeść. Naprawdę przepyszne i wyjątkowe dzięki dodatkowi produktów Knorr i Hellmann's . Dodatek majonezu i sosu doskonale pasuję do śledzi i dodają wyjątkowego smaku. Obecnie sama przygotowuję te danie na wigilię, a często też na inne okazje. Należę do wielbicielek śledzi i te bardzo mi smakowały, a teraz moje dzieci byli zachwyceni i prosili o dokładkę. Wyglądają pysznie. Mogłabym je jeść codziennie. Polecam przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ulka

    Ulka , 27.11.2021

    Przepyszne , w mig znikają z talerza. Ja dla wygody kupuje matiasy w oleju na tackach. Śledzie wyjmuje z tacki i przekladam do słoja przesypując pokrojona cebula i zalewam olejem z tacki. Śledziki przez noc nabiorą fajnego smaku , a przed serwowanie odcedzam je z oleju j czyszczę z cebuli.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia

    Basia , 11.11.2021

    Są super.Robie od dawna.Prosty przepis , ale są smaczne i szybko się robie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Haniama

    Haniama , 06.12.2020

    TAK. Pod pierzynką śniegu mienią się gałązki drzew, droga, którą jedziemy na pasterkę, kolorowe choinki z połyskującymi lampkami. Niestety, czasami Świętom Bożego Narodzenia brakuje pięknej białej warstwy śniegu, a delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu wzbudzają piękne wspomnienia, bo dzięki warstwie majonezu (Hellmann's Oryginalny) kojarzą się z puszystym śniegiem. Potrawa jest delikatna w smaku. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników, które są dość tanie. Sposób przygotowania też nie jest skomplikowany, potrawę przygotowuje się bardzo szybko. Delikatnych śledzi pod pierzynką z majonezu nie może zabraknąć na wigilijny stole, bo uwielbia je cała rodzina, nie tylko ja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta  Graneist

    Elzbieta Graneist , 13.02.2018

    Pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława GURAZDA

    Wiesława GURAZDA , 21.11.2016

    pyszne i eleganckie danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEODelikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO

Śledzie pod pierzynką z majonezu to popularne i powszechnie lubiane danie, które w prosty sposób można zmodyfikować tak, by nabrało bardziej oryginalnego smaku. W kuchni chodzi nie tylko o gotowanie, ale również o zabawę i próbowanie nowych kompozycji! Zacznij od śledzi pod pierzynką z jabłkiem i cebulą, a z biegiem czasu modyfikuj recepturę. Sprawdź, który wariant przepisu na śledzie pod pierzynką będzie odpowiadał Ci najbardziej. Na naszej liście składników znajdziesz 5 klasycznych produktów. To właśnie one są bazą do przyrządzenia ryby w najlepszym wydaniu. Popularne matiasy, cebula biała, majonez, jabłko i sos sałatkowy czosnkowy Knorr wystarczą, by śledzie pod pierzynką wyszły idealne. Już teraz zapoznaj się z naszymi wskazówkami i zacznij kulinarne działania. Później zaserwuj śledzie pod pierzynką przepis na dowolną okazję, a usłyszysz pochwały od zadowolonych smakoszy. Powodzenia!

Dla kogo?

Wszyscy fani ryb powinni spróbować naszej receptury na śledzie w nowym wydaniu. Jednym z jej największych atutów jest prostota, jeśli chodzi o przygotowanie. Przepis na śledzie pod pierzynką nie wymaga wielu czynności, wystarczy pokroić śledzia na niewielkie kawałki, a kostki jabłek i cebuli wymieszać z majonezem oraz sosem czosnkowo-ziołowym. Następnie przykryć rybę gotową mieszanką i podawać. Widzisz, jakie to proste? Właśnie dlatego śledzie pod pierzynką będą idealnym rozwiązaniem dla osób, które lubią wyjątkowe, lecz nieskomplikowane potrawy. Dodatkowo proces przygotowania tej smacznej ryby zajmuje jedyne 15 minut. Jeżeli więc dopiero rozpoczynasz swoją kulinarną przygodę lub zależy Ci na sprawnym gotowaniu, to jesteś w najlepszym miejscu. Śledzie pod pierzynką to dobry pomysł zarówno na przystawkę, jak i samodzielne danie. Na ich przyrządzenie znajdziesz czas nawet w największym przedświątecznym zamieszaniu! Gwarantujemy jednak, że ich smak pozostaje w pamięci na długo, więc możesz wrócić do receptury znacznie szybciej, niż myślisz. 

Na jaką okazję?

Jeśli podczas rodzinnego spotkania lub zwykłej kolacji masz ochotę na coś dobrze znanego, a jednocześnie lubisz kuchenne eksperymenty, propozycja na śledzie pod pierzynką z pewnością przypadnie Ci do gustu. Proporcje czosnku i ziół w śledziach pod pierzynką są bardzo dobrze wyważone, a dodatek jabłek i cebuli pozwoli podkreślić ich smak. Jeżeli zdecydujesz się na zaserwowanie śledzi podczas większej uroczystości, to koniecznie ułóż je na ozdobnym półmisku, aby cieszyły oko wszystkich gości. Podane w ten sposób sprawdzą się również jako świąteczny przysmak. Ryby są zdecydowanie jednym z obowiązkowych elementów bożonarodzeniowego menu, dlatego i w Twoim domu nie może ich zabraknąć. W tym roku zaserwuj przepis na śledzie pod pierzynką i zaskocz wszystkich smakoszy nową formą podania. Resztki tego pysznego dania wykorzystaj na śniadanie lub kolację dla domowników. Wystarczy, że położysz matiasy na świeżym pieczywie i gotowe. Tak prosto i smacznie jeszcze nie było, więc koniecznie zapisz nasz przepis na pyszne śledzie pod pierzynką, a później wykorzystaj go, gdy będziesz szukać pomysłu na smaczną i prostą propozycję do menu.

Czy wiesz, że?

Do przygotowania naszego przepisu na śledzie z majonezem będziesz potrzebować popularnych matiasów. To młode ryby, które nieco różnią się od starszych osobników. Przede wszystkim matiasy nie uczestniczą w tarle, czyli procesie polegającym na składaniu przez samicę ikry. To zdecydowanie jedna z najbardziej kluczowych informacji dla wszystkich miłośników morskich specjałów. Dlaczego? Rozważając wybór ryby, musimy wziąć pod uwagę to, że wiek będzie wpływał na kondycję mięsa. Matiasy są znacznie tłustsze od dorosłych śledzi, a ich mięso jest delikatniejsze. Pamiętaj również, że śledzie pod pierzynką z majonezem najlepiej smakują, gdy są porządnie schłodzone. Minimalny czas przechowywania ich w lodówce to godzina. Jeśli jednak masz możliwości, by schłodzić je nieco dłużej, to śmiało to zrób. Wstaw śledzie pod pierzynką z majonezem do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą, tworząc harmonijną całość. 

Dla urozmaicenia:

Śledzie pod pierzynką z jabłkiem można podawać w wielu różnych wariantach. Tak przygotowana ryba doskonale smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. W szczególności polecamy chleb żytni, z którym śledzie z jabłkiem i cebulą z majonezem tworzą doskonały duet. Możesz także zaserwować rybę w towarzystwie jajek lub ogórków kiszonych. Jeżeli lubisz eksperymenty i proste urozmaicenia klasycznych przysmaków, to z pewnością spodoba Ci się pomysł podania śledzi w postaci mini-kanapek na chlebie lub krakersach, których słoność doskonale komponuje się z właściwościami apetycznych matiasów. Wszystko zależy od Twoich upodobań i czasu, jakim dysponujesz w kuchni. Twórz ulubione kompozycje smaków, by urozmaicić dotychczasowe menu nowym wariantem śledzi pod pierzynką. Po przygotowaniu naszego przepisu zachęcamy do podzielenia się opinią w komentarzu. Smacznego!