
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
2 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój umytą cukinię na centymetrowe plastry, posyp pieprzem i solą (jeśli uważasz, że jest to konieczne).
Krok 2
Roztrzep jajka z mąką, mlekiem, rozkruszoną kostką Rosołu wołowego Knorr oraz pieprzem (tak, by ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki - nie może spływać z cukinii).
Krok 3
Maczaj plastry cukinii w cieście z obu stron i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W ten sposób możesz przyrządzić też inne warzywa. Możesz także podgrzewać je na grillu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiąca cukinia
Czy wiesz, że z cukinii można przyrządzić smaczną chrupiącą przekąskę? Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak to zrobić. Najpierw umytą cukinię pokrój w dość grube plastry i odłóż. Następnie przygotuj ciasto – zmiksuj jajka, mąkę, mleko oraz pokruszoną kostkę rosołową. Konsystencja powstałej masy musi być na tyle gęsta, by nie spływała z cukinii. Jeśli chcesz nadać potrawie orientalną nutę, wsyp do ciasta szczyptę przyprawy curry i kuminu. Plastry cukinii maczaj w cieście i smaż z obu stron na rozgrzanym głębokim tłuszczu do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Najlepiej użyj oleju z wysoką temperaturą dymienia, czyli np. rzepakowego. Gotową cukinię podawaj z jogurtowym dipem czosnkowym lub tzatziki. W taki sam sposób możesz przygotować także inne warzywa, chociażby brokuł, kalafior lub bakłażan. To danie sprawdzi się doskonale jako przekąska na przyjęcie lub grilla, podczas którego podgrzejesz je na ruszcie. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem na znakomitą chrupiącą cukinię.