
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i pokrój cukinię w plastry 1-1,5 centymetrowe. Usmaż na oleju.

Krok 2
Odsącz na ręczniku papierowym.

Krok 3
Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, pieprzem, posiekaną miętą oraz odrobiną octu balsamicznego. Podawaj na zimno z grzankami oraz świeżo startym parmezanem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia smażona
Cukinia smażona w plastrach to smaczna przekąska, która zachwyca prostą formą i wysublimowanym smakiem. Subtelny charakter cukinii podbijają ocet balsamiczny, wyrazisty czarny pieprz oraz rześka mięta. Aromatyczne połączenie sprawia, że z pozoru banalne danie jest istną ucztą dla podniebienia. Doprawiona według naszego przepisu smażona cukinia pozwala wybrzmieć wszystkim składnikom, tworząc harmonijną, niezwykle spójną kompozycję smakową.
Dla kogo?
Przepis na cukinie smażoną polecamy każdemu! Danie przypadnie do gustu miłośnikom warzyw i nie tylko. Zapalonym mięsożercom pozwoli odkryć potencjał niepozornego warzywa. Dla wielu to okazja, by poznać zupełnie nowe smaki i poszerzyć swoje kulinarne horyzonty. Przepis na cukinię smażoną jest bardzo łatwy, a wykonanie zajmuje dosłownie chwilę. To danie jest idealną propozycją dla osób, które nie chcą zbyt wiele czasu spędzać na przygotowaniu przekąsek.
Na jaką okazję?
Cukinia smażona na oleju może być alternatywą dla innych przekąsek, po które sięgasz. Potrawa sprawdzi się również jako element dania obiadowego, w którym z powodzeniem zastąpi surówkę. Smażone plastry cukinii wypadają rewelacyjnie na kanapkach, solo jako przystawka podczas uroczystego przyjęcia lub przygotowane na drugie śniadanie w pracy.
Czy wiesz, że?
By cukinia smażona na oleju była jędrna i soczysta, a jednocześnie nie obciekała tłuszczem, po zdjęciu z patelni odsącz nadmiar oleju w ręczniku papierowym. Do smażenia warto użyć minimalnej ilości tłuszczu.
Dla urozmaicenia:
Cukinię z patelni można przyrządzić na wiele sposobów. W tym przepisie prezentujemy smażenie w wersji sauté z dodatkiem przypraw. By urozmaicić przekąskę, możesz obtoczyć plastry cukinii w cieście naleśnikowym, a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Jeżeli masz apetyt na więcej, postaw na smakowitą panierkę! W tym celu talarki maczaj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej lub w mące. Sprawdź nasze przepisy i odkryj zupełnie nowe oblicze cukinii. Polecamy na przykład skosztować cukinii z masłem bazyliowym!