Chevapchichi - mięso z ajvarem: z mielonym | Przepisy.pl pixel

Chevapchichi z ajvarem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
453 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

6 sztuk

1 sztuka

100 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmielone mięsa przełóż do jednego pojemnika.

Krok 2

Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr rozmieszaj w 100 mililitrach wody, połącz z sokiem z cytryny, odstaw na pięć minut, po czym dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Kawałki mięsa uformuj wokół patyka do szaszłyków tak, aby przybrały podłużną formę. Mięso opiecz na grillu lub obsmaż na patelni w małej ilości tłuszczu.

Krok 4

Sos Ajvar: Warzywa umyj, umieść w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190°C i piecz do momentu, gdy zupełnie zmiękną. Odstaw by ostygły, a następnie obierz je ze skórki.

Krok 5

Umieść je w mikserze, dodaj oliwę, paprykę ostrą i Sos czosnkowy dołączony do Fixu Knorr. Całość dokładnie zmiksuj na jednolita masę.

Krok 6

Usuń gniazda nasienne z papryki. Następnie pokrój wszystkie warzywa na mniejsze kawałki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Chevapchichi możesz podawać z plastrami surowej cebuli, z ryżem lub zawinięte w pszenne placki. Najlepiej smakują z sosem Ajvar.

1

Opinie o przepisie

  • Dariusz Kaszubowski

    Dariusz Kaszubowski , 15.07.2015

    Mniam super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chevapchichi z ajvaremChevapchichi z ajvarem

Chcesz wybrać się w podróż pełną smaków? Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie recepturę na bałkański przysmak, czyli chevapchichi. Te soczyste kotlety z mięsa mielonego już wkrótce mogą zawitać w Twoim menu. Spójrz na listę składników, zapoznaj się z naszą recepturą i do dzieła. 

Dla kogo? 

Cevapcici z ajvarem to przysmak dla wszystkich fanów kuchni świata. Jeżeli lubisz poznawać nowe specjały, to koniecznie przygotuj to pyszne danie. Zasmakuje ono wszystkim fanom soczystych mięs i warzyw. Na liście składników znajdziesz m.in. bakłażany, cukinie oraz czerwone papryki. Prawdziwa uczta na talerzu!  

Na jaką okazję? 

Codzienny obiad lub lunch - mięso z ajvarem sprawdzi się doskonale! Możesz zapakować te kotlety do pudełka i zabrać ze sobą do pracy. Taki smakołyk umili Ci dzień! A może szykujesz się na przyjęcie w gronie bliskich? Soczyste kotleciki bałkańskie z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom! 

Czy wiesz, że? 

Ajvar z mięsem mielonym to wyjątkowo aromatyczny przysmak. Wszystko za sprawą dodatku tej pikantnej pasty warzywnej, która pochodzi z kuchni serbskiej. Gwarantujemy, że soczyste kotleciki i ajvar to duet doskonały. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji. Smacznego! 

Dla urozmaicenia: 

Serwuj ten bałkański przysmak z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków. Dobrze sprawdzą się również frytki z batatów. Stwórz ulubioną kompozycję i gotowe. Mamy nadzieję, że chevapchichi przepis przypadnie Ci do gustu. Koniecznie podziel się z nami opinią w komentarzu!