Pulpeciki mięsne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpeciki mięsne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
544 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

285 osób wydrukowało

Pobierz pdf

468 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

100 gramów

4 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 litr

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój w kostkę kiszone ogórki, paprykę oraz cebulę. Podsmaż je, zetrzyj czosnek i dodaj go do warzyw. Następnie warzywa przestudź i dodaj do mięsa mielonego.

Krok 2

Kajzerki namocz w wodzie i odciśnij. Dodaj je do mięsa, wraz z przyprawami i jajkami, i dobrze wymieszaj

Krok 3

Z przygotowanego farszu formuj okrągłe kulki, obtocz je w mące i podsmaż w garnku.

Krok 4

Całość zalej około litrem wody i dodaj dwie Kostki do mięs pieczeniowe Knorr. Duś około 30 minut pod przykryciem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki mięsne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpeciki mięsnePulpeciki mięsne

Klasyczne pulpeciki z mielonego mięsa zyskają ciekawszy smak, jeśli dodasz do nich kiszone ogórki, paprykę oraz szczyptę ziół. Podaj je z gotowanymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem – to prosty sposób na pyszny obiad. Pierwszym krokiem do przygotowania pulpecików jest połączenie mielonej wołowiny i wieprzowiny z jajkiem i namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku kajzerką. Do przyprawienia użyj suszonego majeranku, tymianku oraz drobno posiekanej świeżej natki pietruszki. Następnie pokrój w niewielką kostkę czerwoną paprykę, obraną cebulę oraz kiszone ogórki. Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Gdy przestygną, dodaj je do mięsa i dokładnie wymieszaj. Z powstałej w ten sposób masy formuj dłonią kulki, obtaczaj je w mące i smaż w garnku o grubym dnie. Na koniec całość zalej wodą, dodaj dwie kostki pieczeniowe do mięs i duś pod przykryciem. Pulpety serwuj na ciepło, najlepiej polane sosem, który wytworzył się podczas gotowania. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem.