Leczo z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo z cukinią

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

7

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 kilogram

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

4 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię kroimy w niewielką kostkę. Cebulę siekamy. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.

Krok 2

Rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy paprykę. Obsmażamy przez kilka minut. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż papryka zmięknie.

Krok 3

Dodajemy cukinię, pokrojone w plasterki parówki, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, przyprawę Delikat Knorr i dusimy, aż warzywa będą miękkie.

Krok 4

Dodajemy zioła. Doprawiamy do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Moje leczo
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z cukiniąLeczo z cukinią

Leczo najchętniej przygotowujemy latem, kiedy świeże warzywa są na wyciągniecie ręki. Jednak także poza sezonem warto przyrządzać to danie, bo świetnie rozgrzewa i cieszy oko wieloma kolorami. Potrawa pochodzi z Węgier, ale szybko zyskała sobie fanów w wielu krajach europejskich, między innymi na Słowacji, Ukrainie czy właśnie w Polsce. Jest daniem na tyle uniwersalnym, że możesz przyrządzić je zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Także dobór składników jest uzależniony od Twoich gustów – cukinię możesz zastąpić bakłażanem, a jeśli nie przepadasz za papryką, dodaj pomidory lub marchewkę. Zamiast parówek użyj kiełbasy lub kawałków kurczaka. Papryczkę chili dodawaj w postaci przyprawy lub pokrojoną na drobne kawałeczki – właśnie ten składnik nadaje charakterystyczny i wyrazisty smak potrawie. Podawaj na gorąco – jako samodzielne danie lub dodatek do innych dań.