
Składniki
2 sztuki
400 gramów
100 gramów
1 opakowanie
250 mililitrów
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka oraz papryki pokrój w paski, kiełbasę w półplasterki, a cebulę w piórka.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż paski kurczaka. Następnie dodaj kiełbasę oraz cebulę i papryki. Wszystko razem smaż na mocnym ogniu.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 250 ml wody i wlej do smażących się składników. Całość doprowadź do wrzenia. Sos gotuj 10 minut.
Krok 4
Makaron podgrzej i rozłóż na talerze. Gotowym sosem polej makaron i udekoruj według własnego uznania.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leczo z makaronem
Wiele smacznych dań powstało dzięki miksowi inspiracji z różnych stron świata, jak np. pierogi z ricottą. Spróbuj włosko-węgierskiego połączenia i przygotuj leczo z makaronem. Tę węgierską potrawę z papryki, pomidorów i cebuli da się w prosty sposób modyfikować, dlatego przyrządzaj ją z różnorodnymi dodatkami i serwuj w wielu wersjach. Dodaj do niej kurczaka i przekonaj się, jak świetnie będzie się komponował z kiełbasą oraz kolorowymi paprykami. Żeby danie było pełne smaków, wybierz węgierską kiełbasę paprykową albo hiszpańskie chorizo. Podsmaż mięso z warzywami, a następnie duś całość przez chwilę w gęstym sosie. Ugotuj makaron al dente – do sosów z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami dodatków, takich jak mięso czy papryka, doskonale będzie pasować tagliatelle, czyli długie szerokie wstążki, albo pappardelle – w postaci jeszcze grubszych pasków makaronu. Leczo z makaronem to znakomity sposób na podanie tej potrawy i ciekawa alternatywa dla leczo serwowanego z chlebem czy drobnymi kluseczkami.