Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko kwaśnym
łatwe
1930 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 pęczek
2 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron zalej ciepłą wodą i odstaw, aż zmięknie.

Krok 2
Mięso potnij w paski, opanieruj w mące ziemniaczanej i podsmaż na szerokiej patelni lub woku.

Krok 3
W tym czasie pokrój cebulę i paprykę w paski i dodaj w mięsa.

Krok 4
Gdy wszystko będzie rumiane, wlej sos słodko-kwaśny Knorr.

Krok 5
Teraz dodaj odcedzony makaron. Jeśli potrawa wyda ci się zbyt gęsta, dodaj bulion drobiowy.

Krok 6
Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczek. Po wierzchu posyp posiekaną kolendrą i ziarnami sezamu. Natychmiast podawaj.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko kwaśnym
Spróbuj wyśmienitego chińskiego makaronu z sosem słodko-kwaśnym i kurczakiem, a nie pożałujesz! Kuchnia azjatycka od lat zyskuje coraz większe grono wielbicieli w naszym kraju. Jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale bazuje też na naprawdę prostych recepturach takich jak makaron ryżowy w sosie słodko-kwaśnym, z którymi zmierzyć się może każdy, niezależnie od posiadanego doświadczenia w kuchni.
Dla kogo?
Proste i kolorowe danie będzie odpowiadać kucharzom, którzy chcą stworzyć efektowny posiłek bez dużego wysiłku. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z makaronem ryżowym ułatwi życie wszystkim osobom, które przyrządzają na co dzień posiłki dla całej rodziny.
Na jaką okazję?
Makaron ryżowy w sosie słodko-kwaśnym ma tę ogromną zaletę, że nie trzeba go gotować – wystarczy, że zalejesz go gorącą wodą i odczekasz kilka minut. To opcja idealna, kiedy czas cię goni! Nie musisz doprawiać makaronu, ponieważ po połączeniu z pozostałymi składnikami wchłonie ich smak. W tym czasie pokrój mięso, posyp je mąką ziemniaczaną i podsmaż, dodając do niego pokrojoną w paski paprykę i piórka cebuli. Wlej gęsty sos słodko-kwaśny z kawałkami papryki, ananasa i marchewki, a następnie dodaj odcedzony makaron ryżowy. Wymieszaj, podziel na porcje i od razu zasiadaj do stołu.
Czy wiesz, że?
Makaron ryżowy ma delikatny smak i biały kolor, nadaje się mu różne kształty, najczęściej cienkich nitek albo płaskich wstążek, nieco rzadziej kolanek. W daniach kuchni chińskiej używa się tych o podłużnych kształtach, więc przygotowując makaron ryżowy z kurczakiem, sięgnij po rodzaj przypominający tagliatelle.
Dla urozmaicenia:
Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym serwuj z dodatkami typowymi dla chińskiej kuchni: kolendrą i sezamem. Dobrze będą także pasować posiekane drobno orzeszki arachidowe albo nerkowce. Jeśli uznasz, że makaron jest zbyt długi, potnij go. Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym spróbuj zjeść pałeczkami.