Śledzie w sosie słodko - kwaśnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie w sosie słodko - kwaśnym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

heart
293 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

489 osób wydrukowało

Pobierz pdf

474 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

0.5 słoika

20 dekagramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie umyj śledzie, ułóż je w miseczce i zalej mlekiem. Mocz około 20 minut, a następnie osusz w papierowym ręczniku. Przekrój duże filety na pół.

Krok 2

Pokrój ser żółty w słupki.

Krok 3

Na każdym płacie śledzia ułóż po jednym słupku sera, zwijaj je w ruloniki i spinaj wykałaczką.

Krok 4

Osącz ananasa z zalewy, po czym wymieszaj go z Sosem w słoiku słodko-kwaśnym Knorr i podgrzewaj w rondlu przez 5-7 minut. Następnie ostudź.

Krok 5

Ułóż roladki śledziowe na talerzu i polej je zimnym sosem. Podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Maciek Goch

    Maciek Goch , 13.02.2016

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie w sosie słodko - kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie w sosie słodko - kwaśnymŚledzie w sosie słodko - kwaśnym

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – to bardzo przydatny przepis na potrawę, który pasuje na wiele okazji, nie tylko na Wigilię. Nadawać się będzie do podania na przyjęciu oraz podczas kolacji, razem z deską serów lub wędlin. W tak przyrządzonych śledziach smaki fantastycznie się przenikają. Aby przygotować danie, potrzebne są odpowiednie ryby. Staraj się wybierać te najbardziej dorodne i tłuste, o jasnym mięsie. Pamiętaj, żeby wcześniej namoczyć je w mleku. Na płacie połóż pokrojony w słupki ser, np. gouda, edamski albo mozzarella. Do sosu słodko-kwaśnego, oprócz ananasa, dodaj namoczone wcześniej rodzynki, np. sułtańskie – ich słodki smak doskonale współgra z rybą. Śledzie w sosie słodko-kwaśnym podawaj na półmisku lub dużym talerzu. Do dekoracji użyj gałązki świeżego rozmarynu lub natki pietruszki. Potrawę serwuj razem z razowym pieczywem, ewentualnie z chrupiącą bagietką zapieczoną w piekarniku z ziołami. Koniecznie sprawdź nasz przepis na tę smaczną przystawkę i zobacz, jak szybko i łatwo ją przygotujesz.