Śledzie z jabłkiem i cebulą - przepis z majonezem | Przepisy.pl pixel

Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

125

heart
750 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2090 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2725 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 łyżki

80 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Następnie pokrój w większe kawałki i ułóż na talerzu lub półmisku.

Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - Krok 1

Krok 2

Jabłko, ogórka i cebulkę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z majonezem Hellmann's i śmietaną.

Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - Krok 2

Krok 3

Nałóż warstwę sosu na śledzie, tak aby ich zupełnie nie przykryć. Możesz danie udekorować np. sałatą.

Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie śledzie możesz podać również np. z ugotowanym ziemniakiem. Do dekoracji użyj również gałązek koperku. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Ziemniaki faszerowane po chłopsku. Gotowanie ZERO WASTE

90

Opinie o przepisie

  • Teresa

    Teresa , 05.12.2020

    TAK. Tak pysznie smakują, że ciężko im się oprzeć! Sos jest łagodny i świetnie komponuje się z całością, dzięki niezastąpionemu majonezowi Hellmann's. Przygotowane w ten sposób śledzie smakują wyjątkowo i tradycyjnie. Robią furorę na moim świątecznym stole. Śledzie w tym wydaniu koniecznie muszą zagościć u mnie i w tym roku. Są genialne, łatwe i szybkie w przygotowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kulczyńska

    Teresa Kulczyńska , 24.02.2018

    robię podobnie są pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 26.03.2016

    Jerzy, świetny pomysł! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Małecka

    Wanda Małecka , 26.03.2016

    Pyszne Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Zboralska

    Elżbieta Zboralska , 26.03.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Ławnik

    Witold Ławnik , 26.03.2016

    znam smak..nawet wczoraj..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Szydlikowski

    Krzysztof Szydlikowski , 26.03.2016

    No i oczywiście kaszubskie pulki, ziemniaki w mundurkach ze śledziem w śmietanie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Bloduch

    Aleksander Bloduch , 26.03.2016

    Przyjdziemy jutro na te śledzie i zjemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Michalczewski

    Jerzy Michalczewski , 26.03.2016

    Zamiast cebuli proponuje por - pyszne. można dodać trochę suszonej śliwki i zamiast śmietany majonez z jogurtem i mamy śledzia po sopocku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Hadała

    Darek Hadała , 26.03.2016

    My tu gadu gadu o śledziach , a on na stole wietrzeje razem z napitkiem . 50 i śledzić kompozycja ze wszech miar udana!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Kopec

    Wojciech Kopec , 26.03.2016

    ja robie podobnie,ale dziki sledz jest jed dzien po zlowieniu.Jest jeszcze bardziej pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Stępkowska

    Ela Stępkowska , 26.03.2016

    Już bym jadła.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Turski

    Grzegorz Turski , 26.03.2016

    A ja proponuje posmakować śledzia w oleju z cebulka i koperkiem we Wladyslawowie w Pomorzance -są super Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Kalinowska

    Hanna Kalinowska , 26.03.2016

    A ja robię :cebulka uduszona na oleju koncentrat rodzynki miód sok z cytryny wystudzić i przełożyć śledzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Czerwiński

    Andrzej Czerwiński , 26.03.2016

    znowu się znęcasz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Wrona

    Zbigniew Wrona , 26.03.2016

    I jeszcze do śledzi konieczna wœdzia!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Zdunek

    Edward Zdunek , 26.03.2016

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek M Plizga

    Jacek M Plizga , 26.03.2016

    Śledzik + C2H5OH = Eden!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Maluszek

    Magdalena Maluszek , 26.03.2016

    oczywiście majonez Winiary, a nie te octowe rzygi hell-man's - wersja dietetyczna - jogurt - też pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Maluszek

    Magdalena Maluszek , 26.03.2016

    i z ogóreczkiem kiszonym i z jajkiem i z koperkiem - mniami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Bien

    Marzena Bien , 26.03.2016

    Śledzie po żydosku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Jastrzębowska

    Maria Jastrzębowska , 26.03.2016

    Koniecznie zmrożoną. ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Tercjak

    Lidia Tercjak , 25.03.2016

    Proszę spróbować, śledzia w mandarynkach , rarytas.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Blaschkiewitz

    Jerzy Blaschkiewitz , 25.03.2016

    Z majonezem fe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Feliciak

    Mirka Feliciak , 25.03.2016

    Moja mam robiła i ja robie - śledzie, jabłuszka w kostkę, morele s puszki w dużą kostkę, pół cebulki w kostkę, majonez. Pyszna, warto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Sobieszek

    Renata Sobieszek , 25.03.2016

    moje ulubione - dużo majonezu, śmietany, jabłka, cebulki mniej, można jeszcze do nich natki pietruszki posiekanej dodać jak ktoś lubi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Feliciak

    Mirka Feliciak , 25.03.2016

    Suszone pomidory, orzechy włoskie posiekane i śledzik. Nic więcej, pychotka. Śledzie Piotrusia mojego - 4 ząbki czosnku, 5 śledzi, pół papryki czerwonej dużej, pół żółtej, 2 cebule drobno zeszklone, majeranek, cytryna. Magiczne :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mrozińska

    Magda Mrozińska , 25.03.2016

    Nic to w porównaniem ze śledziami mojego Męża

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Szymański

    Tadeusz Szymański , 25.03.2016

    Panie Duchnowski śp.mój ojciec jadał łyżka cukru i śledz dożył 90 lat. Ja natomiast wolę samego lub z cebulką każdy ma swoje smaki pozdrawiam smakoszy śledzia i życzę smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadetta Mazurek

    Bernadetta Mazurek , 25.03.2016

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowymSmaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym

Do przyrządzenia tego dania wykorzystaj popularne śledzie à la matias w oleju, które należy jedynie odsączyć z nadmiaru oleju za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Filety śledziowe pokrój na kawałki i ułóż starannie na talerzu. Kolejnym krokiem w przepisie na śledzie z jabłkiem i cebulą będzie przygotowanie pierzynki z owoców, ogórków konserwowych oraz cebuli. Następnie połącz je w misce z sosem, przygotowanym z majonezu i gęstej kwaśnej śmietany. Pierzynkę nałóż na wcześniej przygotowane śledzie i całość udekoruj gałązką świeżego koperku lub pietruszki. Prawda, że proste?

Dla kogo? Przenikające się różnorodne smaki śledzi z jabłkiem i cebulą podbiją serca wszystkich smakoszy, którzy cenią sobie niebanalne zestawienia. Ryba i owoce? To naprawdę udana kompozycja!

Na jaką okazję? Śledzie przyrządzone według tego przepisu, podane z pierzynką z cebuli i jabłka w delikatnym sosie, będą wyjątkowo dobrze prezentować się na święta i przyjęcia. Dodatkowo, ich przygotowanie nie wymaga ani długiej listy składników, ani spędzenia wielu godzin w kuchni. Pamiętaj o śledziach z jabłkiem i cebulą z majonezem, gdy chcesz uraczyć gości wyśmienitą przystawką. To pyszne uzupełnienie domowej „zimnej płyty”.

Czy wiesz, że? Najlepiej będzie, jeśli do śledzia z jabłkiem i cebulą użyjesz słodko-kwaśnej odmiany owoców, np. idared lub cortland. Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę.

Dla urozmaicenia: Podawaj z kromką ciemnego razowego pieczywa. Sprawdź ten wyjątkowo prosty przepis na śledzie z jabłkiem i cebulą.