Cukinia z masłem bazyliowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia z masłem bazyliowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
268 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj cukinię i przekrój na cztery części. Wytnij miąższ i pokrój go delikatnie pod kątem w romby.

Cukinia z masłem bazyliowym - Krok 1

Krok 2

Umyj bazylię, osusz i poszatkuj w cienkie paski.

Cukinia z masłem bazyliowym - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej na patelni masło, dodaj posiekany czosnek, łyżkę przyprawy w płynie Knorr, po czym dodaj cukinię i duś do momentu, kiedy stanie się miękka.

Cukinia z masłem bazyliowym - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia z masłem bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia z masłem bazyliowymCukinia z masłem bazyliowym

Z delikatnej, soczystej cukinii przyrządzisz prostą i wyborną przekąskę, która sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym lub jako dodatek do potraw z grilla. Do jej przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników: cukinii, świeżej bazylii, czosnku oraz przyprawy uniwersalnej. Zacznij od umycia warzywa i przekrojenia go wzdłuż na cztery części. Następnie za pomocą łyżeczki usuń część miąższu z pestkami. Pozostałą cukinię pokrój pod kątem, aby kawałki kształtem przypominały romby. Bazylię umyj, osusz i posiekaj jej listki w dość cienkie paski. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij drobno posiekany czosnek z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po chwili dorzuć cukinię i smaż do momentu, kiedy będzie miękka. Na koniec dodaj bazylię, całość dokładnie wymieszaj i podawaj z dodatkiem pieczywa, np. ciabatty. Przyrządzona w ten sposób cukinia będzie też świetnie smakować z chrupiącymi grzankami lub makaronem. Z czym podasz tę potrawę? Koniecznie podziel się propozycjami w komentarzu.