Zapiekane brokuły z kalafiorem w sosie serowym
łatwe
451 osób zapisało

Składniki
450 gramów
1 opakowanie
150 mililitrów
150 gramów
1 łyżeczka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeże warzywa podziel na mniejsze różyczki i gotuj w wodzie do miękkości. Warzywa mrożone gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez 1 minutę.

Krok 2
Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką, ostrą papryką i zagotuj.

Krok 3
Ugotowane warzywa odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej warzywa przygotowanym sosem i posyp dokładnie startym serem.

Krok 4
Całość zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez ok. 20 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Aby potrawa była jeszcze bardziej kremowa, możesz użyć sera mozzarella.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Knorr Naturalnie Smaczne Fix Kurczak w Sosie Śmietanowym
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane brokuły z kalafiorem w sosie serowym
Połączenie brokułów z kalafiorem, zapieczonych w piekarniku, jest niezwykle kuszące. Ich smaki i kolory tworzą zgrany duet. Jeśli jeszcze zostaną uzupełnione aromatycznym sosem, powstanie z nich ciepła przekąska, z którą nic nie może się równać. Tak podanym warzywom trudno będzie odmówić, więc kalafior i brokuł z piekarnika trafią w gusta najbardziej wybrednych krytyków. Uważaj, bo znikną z talerzy w mgnieniu oka!
Dla kogo?
Do przyrządzenia kalafiora i brokułów zapiekanych w piekarniku można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych warzyw. Lubisz dopasowywać receptury do własnych upodobań? W obu przypadkach danie będzie smakować wyśmienicie, więc masz szerokie pole manewru. Trzeba jednak uważać, żeby brokuły i kalafiory w piekarniku nie rozgotowały się.
Na jaką okazję?
Taka zapiekanka idealnie pasuje na rodzinny obiad lub spotkanie w gronie znajomych! Kalafior z brokułami zapiekany przyrządzisz w 30 minut, więc przepis ten potraktuj również jako pomysł na gorącą kolację po ciężkim, męczącym dniu.
Czy wiesz, że?
Aby warzywa nie straciły swojego koloru podczas gotowania, dodaj łyżeczkę cukru oraz odrobinę soku z cytryny. Dużym atutem zapiekanego kalafiora i brokułu jest apetyczna prezencja, więc nie pozwól sobie na błąd w tej dziedzinie.
Dla urozmaicenia:
Serowo-kremowy sos będzie najlepszym uzupełnieniem zapiekanego brokułu i kalafiora. Wystarczy dorzucić do niego ostrą paprykę, która podkreśli jego aromat oraz starty żółty ser ulubionego gatunku, np. cheddar. Aby wzbogacić serowy smak, dołóż do sosu mozzarellę lub ser pleśniowy. Teraz kalafior z brokułami musi się już tylko zapiec.