Kalafior z pieczarkami - zapiekany w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Zapiekany kalafior z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
353 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

437 osób wydrukowało

Pobierz pdf

575 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

300 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeży kalafior podziel na mniejsze różyczki i gotuj w wodzie do miękkości. Kalafior mrożony gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez 1 minutę.

Zapiekany kalafior z pieczarkami  - Krok 1

Krok 2

Kalafiora odcedź i przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.

Zapiekany kalafior z pieczarkami  - Krok 2

Krok 3

Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż. Kiedy będą rumiane, dodaj do kalafiora.

Zapiekany kalafior z pieczarkami  - Krok 3

Krok 4

Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i gałką muszkatołową. Następnie zagotuj go.

Zapiekany kalafior z pieczarkami  - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowanym sosem zalej kalafiora. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i obsyp dokładnie zapiekankę.

Zapiekany kalafior z pieczarkami  - Krok 5

Krok 6

Piecz w piekarniku przez 5-10 minut w temperaturze 180 °C. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Zapiekany kalafior z pieczarkami  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 27.12.2015

    Nie mogłam znaleźć sosu do warzyw i zalałam sosem do makaronu z brokułami, też wyszło dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany kalafior z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany kalafior z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany kalafior z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany kalafior z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany kalafior z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany kalafior z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany kalafior z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany kalafior z pieczarkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kukurydza w kolbie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany kalafior z pieczarkami Zapiekany kalafior z pieczarkami

To proste danie przyrządzisz dość szybko i zaserwujesz zarówno jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do wielu potraw. Zapiekany kalafior z pieczarkami jest świetną propozycją dla miłośników warzywnych zapiekanek. Aby go przyrządzić, wystarczy przez chwilę gotować kalafior, a następnie w żaroodpornym naczyniu wymieszać go z podsmażonymi pieczarkami. Całość polewa się sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem gałki muszkatołowej i posypuje startym żółtym serem. Potrawa daje duże możliwości, jeśli chodzi o dobór dodatków. Zapiecz ją z kaszą gryczaną, makaronem lub innymi warzywami, np. brokułami czy marchewką. Będzie wyśmienita także, jeśli dołączysz do niej ser feta lub mozzarellę. Przed podaniem posyp zapiekankę posiekaną natką pietruszki, świeżą kolendrą lub bazylią. Całość będzie dobrze komponować się z pieczonymi mięsami lub filetami rybnymi. Możesz też podawać zapiekany kalafior z pieczarkami do kotletów ziemniaczanych i sojowych. Do czego zaserwujesz to danie? Przyrządź je na podstawie tego przepisu i podziel się swoimi propozycjami.