Dla zdrowia!

Włączając kalafior do swojej diety, dostarczamy organizmowi całej gamy witamin - zawiera te z grupy B, a także witaminę K i C. Włączenie kalafiora do codziennego jadłospisu jest polecane wszystkim osobom będącym na diecie. Jego niskokaloryczność to zdecydowanie atut! Warzywo zawiera fosfor, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych i przyczynia się do utrzymania właściwego metabolizmu energetycznego. Surowy kalafior ma niski indeks glikemiczny, dlatego śmiało mogą sięgnąć po niego osoby borykające się cukrzycą.
powrót do góryZainspiruj się!

Kalafior to produkt uniwersalny, który ze względu na swój delikatny smak, może być łączony z wieloma składnikami. To od Ciebie zależy, czy wykorzystasz go jako dodatek, czy jako główny składnik potrawy. Prosty w przygotowaniu, tani, szeroko dostępny. Jak widzisz, istnieje wiele powodów, aby po niego sięgnąć! Jeśli już zaopatrzyłeś się w pięknego, dojrzałego kalafiora, teraz możesz zabrać się za zagotowanie! Zaczynamy! Na początek lekka i aromatyczna zupa kalafiorowa. Ta propozycja rozgrzeje każdego zmarzlucha! Dla wszystkich tych, którzy szukają wciąż nowych przepisów – kalafior ziołowy! Podany w całości z dodatkiem wyrazistej gałki muszkatołowej nada warzywu nieco słodyczy i orzechowego smaku. Dla miłośników zapiekanek i wszystkich potraw prosto z pieca – zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem, a w wersji wegetariańskiej – zapiekanka warzywna z oliwkami. Tego typu dania to świetna propozycja na pożywny obiad, ale i kolację. Pieczony, chrupiący kalafior smakuje równie wybornie! Warzywo sprawdzi się także jako składnik sałatek. Nada on potrawie nieco lekkości. Co powiesz na przepis na sałatkę z kalafiora z oliwkami, a może sałatka z brokułów i kalafiora? Wybór należy do Ciebie! Zainspiruj się podanymi przepisami i stwórz coś dla siebie! Smacznego!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Kalafior należy do rodziny kapustowatych i prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Przypuszcza się, że warzywo to odmiana brokułu lub kapusty głowiastej. Znano je już w starożytności. Chętnie sięgano po nie w antycznym Rzymie czy Grecji, skąd trafiło do Europy. W Polsce kalafior pojawił się na przełomie XVI i XVII wieku za sprawą królowej Bony.
- Najbardziej popularną odmianą kalafiora jest ta biała. W sprzedaży można spotkać również jego fioletowy odpowiednik. W tym wypadku różyczki mają bardzo intensywny kolor, a sam smak warzywa jest dużo bardziej wyrazisty – nieco pikantny. Co więcej, w naturze występuje także zielona odmiana, która z wyglądu przypomina wszystkim znanego brokuła. Warto wspomnieć również o kolejnym rodzaju kalafiora, a mianowicie o dostępnej na rynku, zbudowanej z małych różyczek odmianie Romanesco. To prawdziwe dzieło sztuki, a co najlepsze naturalne!
- Gotowanie kalafiora powyżej 15 minut skutkuje jego rozgotowaniem, a także zmniejszeniem wartości odżywczej o ok. 75%!
- Złota rada! Spożywanie warzyw takich jak kalafior czy brokuły może skutkować problemami gastrycznymi. Aby uniknąć nieprzyjemnych rewolucji w jelitach, serwujmy je w towarzystwie czosnku, kminku czy imbiru. To pomaga!
Jak się za to zabrać?

Zarówno na zakupach w supermarkecie, jak i na bazarze, przy wyborze kalafiora warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Po pierwsze, na jego kolor. Ten najbardziej urodziwy powinien cieszyć nasze oko nieskazitelną, niemal śnieżną bielą – bez żadnych przebarwień. Co więcej, bardzo ważna jest tutaj także struktura samych różyczek. To właśnie te jędrne, niedające się zgnieść są ozdobą samą w sobie! Kupując warzywo, warto także zorientować się, czy wybrany przez nas kalafior znajduję się w towarzystwie zielonych, sprężystych liści. To one zapewniają mu odpowiednią ochronę przed uszkodzeniami. Samo przyrządzenie kalafiora to bułka z masłem! Warzywo należy obrać z liści, a następnie wypłukać pod zimą wodą. Tak przygotowany powinien trafić do wrzątku wraz z dodatkiem soli. Do uzyskania miękkości, kalafior potrzebuje około 5 minut gorącej kąpieli. Po tym czasie można rozkoszować się jego delikatnym smakiem!
powrót do góryZ czym to się je?

Kalafior to roślina jednoroczna, która ze względu na okres wegetacji dzieli się na odmiany: wczesne, średniowczesne, średniopóźne i późne. Aby cieszyć oko jego pięknym kształtem, należy spełnić kilka punktów. Jest dość wymagający, ale kiedy zaspokoi się wszystkie jego zachcianki, odwdzięcza się podwójnie! Kalafior potrzebuje glebę zasobną w próchnicę i związki mineralne. Co więcej, lubi się wygrzewać w promieniach słońca, dlatego należy trzymać go jak najdalej od cienia. Grządki natomiast powinny być systematycznie podlewane i odchwaszczane. Jeśli odpowiednio o niego zadbasz, masz pewność, że trafi Ci się najpiękniejszy okaz! Z czym podawać kalafior? Wybornie smakuje polany masłem i bułką tartą. Ten smak pamiętają jeszcze nasze babcie! To także idealny składnik do zupy jarzynowej czy mięsa. W wersji nowoczesnej odnajduje się równie dobrze. Co powiesz na pizzę ze spodem z kalafiora? A może różyczki kalafiora prosto z grilla? Nie ma nudy! Warzywo znalazło też swoje zastosowanie w kuchni wegańskiej – zarówno w formie kotlecików, jak i placków. Cała gama inspiracji przed Tobą!
powrót do góry
Komentarze (0)