Pieczona piers kaczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona piers kaczki

Autor: AngelikaCarmine

ratingratingratingratingrating

16

heart
60 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis na pieczona kaczkę nadaje się na każda okazje. Potrzeba tak nie wiele a smakuje wyśmienicie. Prezentuje się wyśmienicie na wystawnej kolacji ale i również jest bohaterem okazji, urodzin i świat. Przygotowujemy kaczkę myjąc ją najpierw w zimnej wodzie a następnie wkładamy do brytfanki i zalewamy wrzątkiem. Smarujemy cala kaczkę olejem i doprawiamy sola i dużą ilością majeranku. Następnie wkładamy kaczkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1.5 h w zależności od rodzaju piekarnika.

Krok 2

Po upieczeniu kaczka powinna mieć chrupiącą skórkę i być mięciutka w środku. Po wyjęciu z piekarnika kroimy pierś kurczaka na plasterki układamy na talerzu i dekorujemy żurawiną ze słoika, ogórkami pokrojonymi w piórka i brzoskwiniami pokrojonymi w ćwiartki. Tak o to podana kaczka smakuje wyśmienicie wraz z połączeniem rożnych smaków. Życzę wam smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona piers kaczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej