Tatar z selera z marynowaną kaczką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tatar z selera z marynowaną kaczką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
145 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

246 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 plaster

1 łyżka

1 sztuka

30 mililitrów

60 mililitrów

500 mililitrów

500 mililitrów

40 mililitrów

8 ziaren

1 łyżka

2 sztuki

5 gramów

4 ziarna

50 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj mleko ze śmietaną, masłem, oliwą orzechową i plastrem boczku. Dopraw płyn odrobiną soli. Seler obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry i natychmiast wrzuć do gorącego płynu. Gotuj powoli przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij plastry selera, powinny być miękkie. Jeszcze ciepłe, szczelnie zafoliuj i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Krok 2

Wystudzony seler bardzo drobno posiekaj.

Krok 3

Pierś z kaczki oczyść, delikatnie natnij skórkę, zamarynuj w cukrze, Przyprawie do kurczaka Knorr, zmiażdżonym czosnku i pieprzu. Dodaj sos teriyaki. W takiej marynacie trzymaj przez 12 godzin. Następnie obsmaż z obu stron tak, aby skórka była rumiana i piecz w piekarniku przez 10 minut w 160 stopniach. Wyjmij z pieca, odstaw na kolejne 10 minut, aby mięso odpoczęło, zalej brandy i odstaw do ostygnięcia. Zimną pokrój w cienkie plasterki.

Krok 4

Przygotuj dressing. Ziarna gorczycy upraż na suchej patelni, a następnie przełóż do miski. Dodaj oliwę i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Oddziel żółtka od białek. W rondlu zagotuj wodę z octem i odrobiną soli. Po zagotowaniu wody, odstaw garnek na bok i delikatnie dodaj żółtka jaj. Trzymaj w wodzie przez 8 minut. Odcedź.

Krok 6

Na talerzu układaj plastry kaczki, nałóż tatar z selera, dodaj żółtko. Udekoruj listkami sałaty freeze i polej dressingiem.

1

Opinie o przepisie

  • Aleksandra Brzezińska

    Aleksandra Brzezińska , 06.12.2020

    śmietana będzie jeszcze do czegoś potrzebna?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tatar z selera z marynowaną kaczką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tatar z selera z marynowaną kaczkąTatar z selera z marynowaną kaczką

Masz ochotę na wykwintną mięsną przystawkę? Ten przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Tatar z selera z marynowaną kaczką to potrawa, która łączy w sobie wyraziste smaki i aromaty. Jego przygotowanie zacznij od przyrządzenia selera: pokrój go w cienkie plastry i gotuj w proponowanej w przepisie mieszance przez kilkadziesiąt minut, po czym wyjmij i odłóż do lodówki na kilka godzin. Teraz czas na mięso – kaczkę oczyść i zamarynuj w aromatycznych przyprawach i cukrze. Dla jeszcze bardziej wyrazistego smaku wlej sos teriyaki i dosyp odrobinę chili. W tak przygotowanej marynacie trzymaj kaczkę kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmij ją z lodówki i podsmaż na patelni z dwóch stron, a następnie włóż do piekarnika. Po upieczeniu wyjmij i zalej brandy, a po ostygnięciu – pokrój w cienkie plastry. Danie jest już prawie gotowe – wystarczy przygotować dressing. Ziarna gorczycy upraż na patelni, przełóż do miski, dodaj oliwę i sos sojowy. Żółtka jajek przepiórczych włóż do zagotowanej wody. Tatar gotowy! Podawaj go z listkami sałaty freeze.