Kaczka w pomarańczach - przepis: pieczona | Przepisy.pl pixel

Kaczka pieczona w pomarańczach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

heart
771 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1445 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1473 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

3 sztuki

15 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

3 łyżki

50 mililitrów

1 sztuka

sos:

50 mililitrów

2 sztuki

10 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze otrzyj ze skóry, wyfiletuj, powstały sok i filety odłóż na bok, będą potrzebne do przygotowania sosu.

Kaczka pieczona w pomarańczach  - Krok 1

Krok 2

Cynamon mielone goździki, połowę imbiru i połowę otartej skórki z pomarańczy połącz z olejem i przyprawą do mięs. Marynatą natrzyj kaczkę od zewnątrz i wewnątrz. Odstaw na około 12 godzin w chłodne miejsce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.

Kaczka pieczona w pomarańczach  - Krok 2

Krok 3

Kaczkę umieść w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 180°C. Kaczkę piecz jeszcze przez co najmniej 1,5 godziny podlewając cały czas mięso wytapiającym się tłuszczem. Upieczona klaczkę przetnij na pół, usuń wszystkie kości, mięso podziel na mniejsze kawałki.

Kaczka pieczona w pomarańczach  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos. Na pozostałych kościach przygotuj sos zalewając je około litrem wody. Dodaj cynamon, dwa goździki, pozostały imbir, miód, połowę skórki pomarańczy i gotuj około 40 minut, aż płyn odparuje o ¾, przecedź go.

Kaczka pieczona w pomarańczach  - Krok 4

Krok 5

Do powstałego wywaru dodaj Esencję do sosu i dokładnie wymieszaj. Sos gotuj około 5 minut, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj filety z pomarańczy wraz z sokiem. Wymieszaj razem.

Kaczka pieczona w pomarańczach  - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • the

    the , 04.09.2021

    Rozumiem, ze to kaczka na zimno? Bo po 40 minutach gotowania sosu na pewno ciepła już nie będzie ...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Patrycja

    Patrycja , 14.12.2020

    *Tak Niebanalne połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Klasyk polskich mięs, jakim jest kaczka z połączeniu z egzotyczną pomarańczą daje nieziemski efekt. Smak i aromat niebiański a wizualnie cud. Proste do przyrządzenia danie nie z tej ziemi. Polecam z całego serca, szczególnie na święta, kiedy to zajadamy się pomarańczami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anka Jakubowska

    Anka Jakubowska , 03.12.2020

    TAK. Wygląda przepysznie! Muszę wypróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Dziedziuch

    Wiesław Dziedziuch , 17.04.2016

    Duck a l'Orange ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ireneusz lewicki

    ireneusz lewicki , 23.12.2015

    smakowało mniam polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka pieczona w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka pieczona w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka pieczona w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka pieczona w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka pieczona w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka pieczona w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka pieczona w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka pieczona w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka pieczona w pomarańczach Kaczka pieczona w pomarańczach

Kaczka pieczona w pomarańczach to świetny przykład na to, jak dobrze może smakować mięso w połączeniu z owocami. Pomarańcze wykorzystasz w tej propozycji zarówno do przyrządzenia marynaty, jak i do zrobienia sosu, którym polejesz mięso przed podaniem. Całość stanie się twoim popisowym daniem, a do przepisu na kaczkę w pomarańczach będziesz wracać za każdym razem, gdy zechcesz zaimponować swoim gościom.

Dla kogo?

Wbrew pozorom, kaczka pieczona z pomarańczami nie jest trudną w przygotowaniu potrawą. Dzięki naszym wytycznym z jej przyrządzeniem poradzi sobie każdy. Zacznij od marynaty do kaczki z pomarańczami – wymieszaj w niej przyprawy korzenne, które doskonale skomponują się ze smakiem i aromatem pomarańczy, z otartą z owoców skórką. Żeby smak był wyrazisty, użyj świeżego imbiru oraz mielonych goździków.

Na jaką okazję?

Zanim kaczka w pomarańczach wyląduje w piekarniku, dokładnie natrzyj mięso marynatą i odstaw na kilkanaście godzin, by nabrało smaku. Następnie upiecz, podlewając je co jakiś czas sokami, które powstaną w tym czasie. Nie pomijaj żadnego kroku, a kaczka z pomarańczami będzie rozpływać się w ustach i uświetni każdy świąteczny obiad.

Czy wiesz, że?

Kiedy mięso będzie gotowe, oddziel je od kości. Przygotuj z nich wywar, na bazie którego powstanie pyszny ciemny sos do kaczki pieczonej z pomarańczami, o wyraźnie korzenno-pomarańczowym smaku. Posłodź go miodem, a pod koniec gotowania dodaj cząstki pomarańczy, wcześniej obrane z błonek i pozbawione ewentualnych pestek. Wyborna kaczka w pomarańczach już prawie gotowa!

Dla urozmaicenia:

Co zrobić, by przepis był kompletny? Kaczka pieczona w pomarańczach doskonale smakuje podana z kluskami i czerwoną kapustą.