Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

null

1 łyżka

1 szczypta

25 gramów

20 gramów

150 mililitrów

200 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i obgotuj w gorącej, osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedź, pozostaw do wystygnięcia.

Krok 2

Rabarbar umyj i pokrój w drobną kostkę, wrzuć do małego rondelka razem z cukrem i przesmaż, aż zmięknie. Podlej wytrawnym porto i bulionem, gotuj aż zgęstnieje.

Krok 3

Wystudzone ziemniaki obierz z łupek i zatrzyj na drobnych oczkach tarki. Oprósz solą i zawiń w czystą bawełnianą ściereczkę. Wyciśnij sok, zmieszaj z posiekanym tymiankiem. Z tak przygotowanej masy formuj placki i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Krok 4

Na tym samym tłuszczu obsmaż mięso i przełóż do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Krok 5

Szpinak opłucz i podsmaż na roztopionym maśle. Wyśmienite filety z kaczki podawaj z ziemniaczanymi plackami rosti i szpinakiem. Potrawę polej wcześniej przygotowanym sosem rabarbarowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienity filet z kaczki z sosem rabarbarowym i ziemniaczanym rosti - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej