Kaczka z brzoskwiniami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka z brzoskwiniami

i i cynamonem

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

10

heart
77 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

12 listki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

500 gramów

0.25 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaczkę włóż do rondla i wlej tyle gorącej wody, by ją częściowo przykryła. Dodaj liście laurowe, rozmaryn i szałwię, posól do smaku, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 1/2 godz.

Kaczka z brzoskwiniami - Krok 1

Krok 2

Wyjmij kaczkę na deskę, obierz ze skóry i kości. Mięso pokrój na kawałki. Wywar przestudź, odtłuść i przecedź.

Kaczka z brzoskwiniami - Krok 2

Krok 3

Obrane ze skórki i pozbawione pestek brzoskwinie pokrój w ósemki. Włóż na patelnię na rozgrzane masło i duś ok. 5 min.; w połowie przewracając na drugą stronę i posypując cynamonem.

Kaczka z brzoskwiniami - Krok 3

Krok 4

Przełóż brzoskwinie do rondla z kaczką. Na patelnię po smażeniu brzoskwiń wlej odrobinę wody i wywaru, i zagotuj. Polej tym brzoskwinie i kaczkę w rondlu. Gotuj je jeszcze przez 2-3 min., a potem przełóż na wygrzany półmisek i podawaj.

Kaczka z brzoskwiniami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kaczka po pekińsku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

trudne

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej