
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
30 gramów
marynata:
150 mililitrów
2 łyżki
100 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
200 mililitrów
1 łyżka
5 łyżek
5 gramów
50 mililitrów
ciasto:
200 gramów
50 mililitrów
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużym garnku ugotuj wrzątek. Zanurz kaczkę na kilka minut. Następnie dokładnie osusz i ponakłuwaj mięso widelcem.

Krok 2
Zmieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie posmaruj kaczkę. Zachowaj pozostałą marynatę. Kaczkę marynuj przez 12 godzin.

Krok 3
Następnie posmaruj ponownie mięso pozostałą marynatą i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2 godziny. Jeśli pod koniec pieczenia skórka z kaczki nie będzie rumiana i chrupiąca możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni.

Krok 4
W trakcie pieczenia przygotuj placuszki. W misce wymieszaj składniki ciasta z gorącą wodą. Wyrabiaj dokładnie masę.

Krok 5
Jak ciasto będzie gotowe oddziel od niego małe kulki, które następnie rozwałkuj na cienkie okrągłe placuszki. Smaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.

Krok 6
W misce wymieszaj składniki sosu. Cebulę dymkę i ogórka (bez pestek) pokrój w długie słupki.

Krok 7
Kaczkę po wyjęciu z pieca odstaw na kilka minut, aby lekko ostygła. Następnie, za pomocą noża, zdejmij delikatnie mięso, pokrój razem ze skórą w paski. Na talerzu układaj najpierw placuszki, następnie mięso i na wierzchu warzywa. Danie podawaj z sosem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaczka po pekińsku
Sposobem na przygotowanie pysznej, aromatycznej pieczonej kaczki po pekińsku jest zamarynowanie jej w odpowiednich przyprawach. Dzięki temu mięso zyskuje wyjątkową kruchość i smak. Jeśli chcesz, żeby kaczka miała niepowtarzalny zapach, stwórz słodko-pikantną wersję marynaty. Wykorzystaj do niej ocet winny, sos sojowy i odrobinę miodu. Koniecznie dodaj do niej cherry oraz pikantną paprykę. Sięgnij także po słodko-ostry sos hoisin. Kaczka pieczona po pekińsku świetnie smakuje z pieczywem, podpiekanymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem. Smacznie komponować będzie się z różnymi sałatkami – od tych ze świeżych warzyw po surówki. Spróbuj także przygotować do niej miękkie placuszki na bazie mąki pszennej z niewielką ilością oleju sezamowego. Ugotujesz wtedy popularny pekiński smakołyk – kaczkę po pekińsku. Zrób do niej sos na bazie ostrych przypraw z dodatkiem ogórka oraz cebuli dymki. Wypróbuj nasz przepis na kaczkę pieczoną po pekińsku i podziel się opinią.
Dla kogo?
Każdemu przypadnie do gustu kaczka po pekińsku! Przepis spodoba się przede wszystkim wielbicielom kuchni orientalnej, o wyrazistym smaku i bogatym aromacie.
Na jaką okazję?
Kaczka pieczona po pekińsku to oryginalny przepis, który wykorzystacie podczas wyjątkowych okazji! Nie zapominajcie o nim także, planując tygodniowy jadłospis dla swojej rodziny!
Czy wiesz, że?
Kaczka po pekińsku to sztandarowe danie kuchni chińskiej. Jego składnikiem jest mięso kaczek karmionych jedynie zbożem i pastą sojową.
Dla urozmaicenia:
Wykorzystując nasz przepis na kaczkę po pekińsku, pamiętaj, aby danie serwować na ciepło, układając warstwowo placki oraz kruche mięso. Udekoruj je świeżym szczypiorkiem i polej sosem.