
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Barszcz czerwony ugotuj w wodzie, do której następnie wrzuć buraki czerwone i inne warzywa pokrojone w kostkę. Dodaj ewentualnie łyżkę masła.

Krok 2
Dawniej przyrządzano barszcz grzybowy na kapuśniarce. W wodzie gotowano grzyby suszone (najlepiej borowiki, ale mogły też być podgrzybki i koźlarze) z dodatkiem szklanki soku z kiszonej kapusty. Gdy grzyby były miękkie, doprawiano kubabą, listkiem bobkowym, solą, pieprzem i cukrem. Dodawano też niekiedy, podobnie jak do barszczu czerwonego, łyżkę masła. Złośliwi nazywali ten barszcz popierdą.

Krok 3
Dopraw liściem laurowym, solą i pieprzem do smaku, cukrem i sokiem z cytryny.

Krok 4
Barszcz podawaj z uszkami z grzybami i kapustą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz postny czerwony
Barszcz czerwony postny powstaje na bezmięsnym wywarze, dzięki czemu szczególnie często przyrządza się go na kolację wigilijną. Tę smaczną zupę warto jednak podać także na inne okazje. Pasuje do niej wiele różnych dodatków – dzięki temu za każdym razem można serwować ją inaczej. Barszcz czerwony podawaj w klasycznej wersji, z uszkami grzybowymi lub uszkami z kapustą i grzybami. Świetnie będą pasowały do niego paszteciki i pierożki z różnych rodzajów ciasta: kruchego, drożdżowego czy francuskiego, a także paluszki z kminkiem. Podany w filiżance będzie idealnym dodatkiem do chrupiących krokietów. Barszcz ugotuj z kawałkami pokrojonych w kostkę warzyw, dopraw m.in. cukrem i sokiem z cytryny: tak, by jak najlepiej zrównoważyć w nim słodkie i kwaśne smaki. Smak całości świetnie urozmaici dodatek suszonych grzybów, np. borowików. Przed podaniem barszcz warto posypać świeżymi lub suszonymi listkami majeranku. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu. Z czym podajesz swoją ulubioną wersję barszczu?