Kujawski barszcz czerwony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kujawski barszcz czerwony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
148 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2000 mililitrów

1 kilogram

3 sztuki

1 kilogram

2 sztuki

4 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki obierz i ugotuj do miękkości. Wyjmij, zetrzyj na tarce i ponownie włóż do wywaru.

Kujawski barszcz czerwony - Krok 1

Krok 2

Oddzielnie ugotuj grzyby, cebule i jabłka.

Kujawski barszcz czerwony - Krok 2

Krok 3

Połącz z wywarem buraczanym, dodaj przyprawę Knorr, zagotuj i odstaw na 1 godzinę.

Kujawski barszcz czerwony - Krok 3

Krok 4

Następnie podgrzej, dopraw do smaku kwasem buraczanym, czosnkiem i pozostałymi przyprawami.

Kujawski barszcz czerwony - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Krzysiek Ch

    Krzysiek Ch , 22.11.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kujawski barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kujawski barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kujawski barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kujawski barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kujawski barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kujawski barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kujawski barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kujawski barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Barszcz czerwony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kujawski barszcz czerwonyKujawski barszcz czerwony

Barszcz czerwony to potrawa popularna nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia – z powodzeniem może stanowić składnik obiadu lub przystawkę do pasztecików czy krokietów na każdy dzień. Jego podstawa to soczyste buraki, aromat uzupełniają wyraziste przyprawy, a uwieńczeniem smaku są grzyby. Masz ochotę na ten wariant barszczu czerwonego? Nie czekaj, zacznij przygotowania. Na początek obierz buraki i gotuj je do czasu, aż będą miękkie, po czym wyjmij je, zetrzyj na tarce i ponownie włóż do wywaru. Teraz czas na pozostałe składniki – w osobnym garnku ugotuj suszone grzyby, cebule (najlepsza będą żółte) oraz jabłka. Jeśli chodzi o odmianę, odpowiednia będzie szara reneta. Tak przygotowaną mieszankę wlej do wywaru z buraków, zagotuj i odstaw na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie podgrzej jeszcze raz i odpowiednio przypraw: wykorzystaj świeżo zmielony pieprz, majeranek, ziele angielskie i listek laurowy. Jeśli chcesz, by smak barszczu był jeszcze bardziej intensywny, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kwas buraczany. Zupa jest już gotowa! Dobrze smakuje zarówno solo, bez żadnych dodatków, jak i serwowana z krokietami.