
Składniki
2000 mililitrów
1 kilogram
3 sztuki
1 kilogram
2 sztuki
4 sztuki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki obierz i ugotuj do miękkości. Wyjmij, zetrzyj na tarce i ponownie włóż do wywaru.

Krok 2
Oddzielnie ugotuj grzyby, cebule i jabłka.

Krok 3
Połącz z wywarem buraczanym, dodaj przyprawę Knorr, zagotuj i odstaw na 1 godzinę.

Krok 4
Następnie podgrzej, dopraw do smaku kwasem buraczanym, czosnkiem i pozostałymi przyprawami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kujawski barszcz czerwony
Barszcz czerwony to potrawa popularna nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia – z powodzeniem może stanowić składnik obiadu lub przystawkę do pasztecików czy krokietów na każdy dzień. Jego podstawa to soczyste buraki, aromat uzupełniają wyraziste przyprawy, a uwieńczeniem smaku są grzyby. Masz ochotę na ten wariant barszczu czerwonego? Nie czekaj, zacznij przygotowania. Na początek obierz buraki i gotuj je do czasu, aż będą miękkie, po czym wyjmij je, zetrzyj na tarce i ponownie włóż do wywaru. Teraz czas na pozostałe składniki – w osobnym garnku ugotuj suszone grzyby, cebule (najlepsza będą żółte) oraz jabłka. Jeśli chodzi o odmianę, odpowiednia będzie szara reneta. Tak przygotowaną mieszankę wlej do wywaru z buraków, zagotuj i odstaw na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie podgrzej jeszcze raz i odpowiednio przypraw: wykorzystaj świeżo zmielony pieprz, majeranek, ziele angielskie i listek laurowy. Jeśli chcesz, by smak barszczu był jeszcze bardziej intensywny, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kwas buraczany. Zupa jest już gotowa! Dobrze smakuje zarówno solo, bez żadnych dodatków, jak i serwowana z krokietami.