Barszcz z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
125 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój warzywa w kostkę, przełóż do garnka. Dodaj skrzydełka i całość zalej około 1 litrem zimnej wody. Następnie dodaj przyprawy i ugotuj wywar na zupę.

Barszcz z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Zapraw zupę jedną lub dwiema torebkami Barszczu czerwonego Knorr.

Barszcz z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Zapraw zupę śmietaną, dodaj połowę koperku oraz majeranek.

Barszcz z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj jedno jajko, mąkę i resztę koperku, po czym wygnieć na jednolite ciasto.

Barszcz z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Kapustę pokrój w kostkę, jabłka zetrzyj na tarce. Połącz z resztą i całość gotuj jeszcze około 15 minut.

Barszcz z jabłkami - Krok 5

Krok 6

Uformuj od razu małe kulki i ugotuj je w oddzielnym garnku. Podawaj kluski w barszczu.

Barszcz z jabłkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz z jabłkamiBarszcz z jabłkami

Barszcz z jabłkami to pyszna odmiana od klasycznej wersji tej popularnej zupy. Przygotuj go na wywarze drobiowo-warzywnym. Żeby jego smak był jak najbardziej urozmaicony, oprócz marchewki, pietruszki, selera i cebuli, dodaj do zupy również białą kapustę. Zrób to, kiedy barszcz będzie już gotowy, dzięki temu kapusta nie zmięknie zbytnio i pozostanie chrupiąca. Dobry barszcz to taki, w którym dobrze komponują się ze sobą smaki słodkie i kwaśne. Żeby zrównoważyć słodycz warzyw, dodaj jabłka dowolnego kwaśnego gatunku, np. papierówki lub renety. Zagęść zupę dodatkiem śmietany, która dodatkowo polepszy jej smak. Zamiast często spotykanych dodatków, takich jak np. jajka czy ziemniaki, do barszczu przygotuj drobne ziemniaczane kluseczki. Będą doskonale uzupełniały ten oryginalny wariant czerwonego barszczu. Przygotujesz w ten sposób zupę, która sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe. Podoba Ci się ten pomysł? Wypróbuj nasz przepis i przygotuj barszcz z jabłkami przy najbliższej okazji.