
Składniki
600 gramów
1 sztuka
1.5 litra
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
0.5 sztuki
0.5 sztuki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj i zalej 1,5 litra wody.

Krok 2
Warzywa obierz, pokrój i dodaj do zupy.

Krok 3
Dodaj jeszcze kostkę Knorr i gotuj do czasu, kiedy wszystko zmięknie.

Krok 4
Kurczaka wyjmij, zmiel i dodaj do przecedzonego wywaru.

Krok 5
Zmieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj do zupy. Zagotuj, aż lekko zgęstnieje.

Krok 6
Na talerz wsyp groszek ptysiowy, zalej zupą, a na koniec posyp posiekanym koperkiem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa królewska
Zupę królewską przygotujesz z popularnych warzyw, takich jak: marchew, por, pietruszka czy seler korzeniowy. Powinno się w niej znaleźć także delikatne mięso z piersi kurczaka. Chcesz sprawić swoim kubkom smakowym trochę przyjemności? Dzięki zupie królewskiej na rosole poczujesz się jak na wytwornym dworze!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy kochają rosół. Jednak zupa królewska to o wiele więcej niż klasyczny rosół! Masz ochotę na odmianę? Mięso należy umieścić w dużym garnku, zalać wodą, a następnie dodać obrane i pokrojone w dość drobną kostkę warzywa. Aby podkreślić smak jarzyn, do wywaru dodaj także drobiową kostkę rosołową. Całość gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie, a następnie przecedź zupę, aby uzyskać klarowny bulion. Mięso z kurczaka wyjmij z garnka, zmiel je w maszynce i dodaj do bulionu. Jesteś już coraz bliżej degustacji wybornej zupy po królewsku.
Na jaką okazję?
Już sama nazwa wskazuje, danie można serwować podczas najbardziej eleganckich bankietów. Po zupę królewską z groszkiem ptysiowym, goście, w czasie odświętnego obiadu, będą ustawiać się w kolejce.
Czy wiesz, że?
Zupę zabiel śmietaną wymieszaną z mąką pszenną, co także nieco ją zagęści. Co jeszcze trzeba wziąć pod uwagę w trakcie przygotowywania zupy królewskiej? Pamiętaj, aby zahartować śmietanę przed dodaniem do wywaru i tym samym zapobiec jej zwarzeniu się.
Dla urozmaicenia:
Do talerza wsyp groszek ptysiowy, po czym zalej go gorącą zupą. Zamiast groszku możesz także wykorzystać niewielkie chrupiące grzanki. Danie udekoruj drobno posiekanym świeżym koperkiem. Przy najbliższej okazji koniecznie przyrządź zupę królewską z kurczakiem według tego przepisu i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.