Zupa toskańska - przepis: oryginalna, pomidorowa | Przepisy.pl pixel

Zupa toskańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

heart
929 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
48 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1024 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1610 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

150 mililitrów

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

30 gramów

200 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek, chili i cebule drobno posiekaj. Podsmaż na połowie oliwy.

Zupa toskańska  - Krok 1

Krok 2

Jak cebula zrobi się rumiana wlej litr wody i dodaj kostkę Knorr.

Zupa toskańska  - Krok 2

Krok 3

Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotuj powoli około 15 minut.

Zupa toskańska  - Krok 3

Krok 4

Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki. Skrop obficie pozostałą oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach, aż grzanki zrobią się rumiane.

Zupa toskańska  - Krok 4

Krok 5

Pod koniec gotowania dodaj do zupy listki tymianku, posiekane liście bazylii oraz szczyptę cukru. Zagotuj i wlewaj na talerze. Po wierzchu posyp upieczonymi grzankami i posyp startym parmezanem. Podawaj natychmiast.

Zupa toskańska  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 07.07.2020

    Okej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska , 05.02.2018

    Smaczna i na czasie zupa.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa toskańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa toskańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa toskańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa toskańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa toskańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa toskańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa toskańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa toskańska  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa kwaśno-pikantna
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa toskańska Zupa toskańska

Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – tradycyjną pomidorową zastąp pyszną, lekko pikantną zupą toskańską. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe, wystarczy znać sprawdzone receptury, które ułatwią planowanie codziennych posiłków. Wypróbuj przepis na zupę toskańską i przenieś się na chwilę do słonecznej Italii.

Dla kogo?

Nie wiesz, od czego zacząć przygotowanie toskańskiej zupy pomidorowej? W pierwszej kolejności posiekaj składniki, które nadadzą potrawie wyrazisty smak, czyli cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Jeśli jesteś miłośnikiem charakternych dań, toskańska zupa szybko stanie się jedną z twoich ulubionych przystawek.

Dla urozmaicenia:

Wspomniane produkty, potrzebne do przygotowania toskańskiej zupy, podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy się zarumienią, zalej całość bulionem wołowym. Do wywaru dodaj pokrojone pomidory z puszki lub przecier pomidorowy, inaczej zwany passatą, i gotuj przez około kwadrans. Pod koniec gotowania przypraw zupę gałązkami świeżego tymianku i bazylii oraz szczyptą cukru. Zupa toskańska kapitalnie sprawdzi się jako pierwsze danie obiadowe i wstęp do wybornego posiłku.

Czy wiesz, że?

Oryginalna zupa toskańska pochodzi z regionu położonego w środkowych Włoszech.

Dla urozmaicenia:

Zupę toskańską według przepisu podaje się z grzanką – żeby ją przygotować pokrój na kawałki bagietkę, skrop ją obficie oliwą, ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz do momentu, aż grzanki będą rumiane i chrupiące. Gotową zupę nalewaj do talerzy, na wierzchu ułóż kilka kawałków bagietki, a całość posyp dużą ilością startego parmezanu. Zupa toskańska z mozzarellą też smakuje wyśmienicie. Danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane listkiem świeżej bazylii.