
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
150 mililitrów
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
30 gramów
200 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek, chili i cebule drobno posiekaj. Podsmaż na połowie oliwy.

Krok 2
Jak cebula zrobi się rumiana wlej litr wody i dodaj kostkę Knorr.

Krok 3
Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotuj powoli około 15 minut.

Krok 4
Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki. Skrop obficie pozostałą oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach, aż grzanki zrobią się rumiane.

Krok 5
Pod koniec gotowania dodaj do zupy listki tymianku, posiekane liście bazylii oraz szczyptę cukru. Zagotuj i wlewaj na talerze. Po wierzchu posyp upieczonymi grzankami i posyp startym parmezanem. Podawaj natychmiast.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa toskańska
Przygotuj kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – tradycyjną pomidorową zastąp pyszną, lekko pikantną zupą toskańską. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe, wystarczy znać sprawdzone receptury, które ułatwią planowanie codziennych posiłków. Wypróbuj przepis na zupę toskańską i przenieś się na chwilę do słonecznej Italii.
Dla kogo?
Nie wiesz, od czego zacząć przygotowanie toskańskiej zupy pomidorowej? W pierwszej kolejności posiekaj składniki, które nadadzą potrawie wyrazisty smak, czyli cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Jeśli jesteś miłośnikiem charakternych dań, toskańska zupa szybko stanie się jedną z twoich ulubionych przystawek.
Dla urozmaicenia:
Wspomniane produkty, potrzebne do przygotowania toskańskiej zupy, podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy się zarumienią, zalej całość bulionem wołowym. Do wywaru dodaj pokrojone pomidory z puszki lub przecier pomidorowy, inaczej zwany passatą, i gotuj przez około kwadrans. Pod koniec gotowania przypraw zupę gałązkami świeżego tymianku i bazylii oraz szczyptą cukru. Zupa toskańska kapitalnie sprawdzi się jako pierwsze danie obiadowe i wstęp do wybornego posiłku.
Czy wiesz, że?
Oryginalna zupa toskańska pochodzi z regionu położonego w środkowych Włoszech.
Dla urozmaicenia:
Zupę toskańską według przepisu podaje się z grzanką – żeby ją przygotować pokrój na kawałki bagietkę, skrop ją obficie oliwą, ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz do momentu, aż grzanki będą rumiane i chrupiące. Gotową zupę nalewaj do talerzy, na wierzchu ułóż kilka kawałków bagietki, a całość posyp dużą ilością startego parmezanu. Zupa toskańska z mozzarellą też smakuje wyśmienicie. Danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane listkiem świeżej bazylii.