Zupa z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z soczewicy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.25 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 pęczek

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek drobno pokrój w kosteczkę, czosnek posiekaj, a pozostałe warzywa obierz, umyj i pokrój jak na wywar.

Zupa z soczewicy  - Krok 1

Krok 2

W garnku podsmaż boczek. Jak się wytopi, dodaj pietruszkę, seler, marchewkę, cebulę, papryczkę habanero. Smaż chwilę, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić.

Zupa z soczewicy  - Krok 2

Krok 3

Wlej do garnka 2 litry wody i dodaj żeberka. Gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj soczewicę i gotuj jeszcze ok. 40 minut, aż soczewica będzie się rozpadać.

Zupa z soczewicy  - Krok 3

Krok 4

Z zupy wyjmij żeberka, a resztę dokładnie rozdrobnij w kielichu miksera.

Zupa z soczewicy  - Krok 4

Krok 5

Zupę dopraw do smaku czosnkiem roztartym z solą oraz przyprawą Adobo Knorr. Zupę podawaj z kawałkami żeberek i łyżką kwaśnej śmietany. Wierzch oprósz natką kolendry.

Zupa z soczewicy  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do zupy możesz dodać odrobinę kminu rzymskiego, nabierze wtedy bardziej meksykańskiego charakteru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rosół z kaczki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z soczewicy Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy cieszy się ostatnio dużą popularnością, głównie za sprawą wegetarian, dla których soczewica jest jednym z najważniejszych produktów. Soczewica czuje się dobrze również w daniach mięsnych. Tak jak w zupie, gdzie jest jednym ze składników obok żeberek i boczku. Warto wypróbować przepis na zupę z soczewicy! 

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy poszukują nowych receptur na smaczne zupy. Zupa z soczewicy to pozycja obowiązkowa!

Na jaką okazję?

Zupa z soczewicy będzie odpowiednim daniem na każdy dzień. Ma szansę wskoczyć na listę Twoich ulubionych zup!

Czy wiesz, że?

Papryka habanero należy do najbardziej pikantnych w smaku. Pochodzi z Ameryki Południowej. Jest ważnym składnikiem w tradycyjnej kuchni brazylijskiej oraz peruwiańskiej.

Dla urozmaicenia:

Chcesz, żeby zupa z soczewicy miała jeszcze bardziej wyrazisty smak? Dodaj do niej odrobinę kminu rzymskiego.