Risotto serowe - z serem pleśniowym: przepis | Przepisy.pl pixel

Serowe Risotto - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
121 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

50 gramów

50 gramów

1 litr

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki i czosnek posiekaj. Następnie zeszklij je na oliwie.

Serowe Risotto - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Wsyp ryż i całość smaż, aż ziarna zrobią się szkliste.

Serowe Risotto - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Teraz wlej bulion tak, aby przykrył ryż. Gotuj powoli, aż ryż wchłonie bulion, dolewając go co jakiś czas.

Serowe Risotto - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Po około 15 minutach, gdy ryż będzie już miękki, połącz Fix Knorr z pozostałym bulionem.

Serowe Risotto - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn do ryżu i dodaj również starty ser parmezan oraz pleśniowy. Mieszaj powoli drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.

Serowe Risotto - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki i przelej porcję risotto do głębokiego talerza. Powinno być gęste i lejące się. Podawaj natychmiast.

Serowe Risotto - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Julia

    Julia , 09.12.2020

    czy w kroku drugim ryż ma byc surowy czy juz podgotowany?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marta  Pisarik

    Marta Pisarik , 05.11.2019

    Zrobiłam tak samo ze wszystkimi składnikami. Wyszło mi identyczne. Powiem tylko że danie to dla koneserów serów niebieskich. Jest słone i dla mnie aż za. Nie zrobię tego więcej ale fajna próba zaliczona.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowe Risotto - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowe Risotto - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowe Risotto - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowe Risotto - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowe Risotto - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowe Risotto - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowe Risotto - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowe Risotto - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Risotto z dynią
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowe Risotto - VIDEOSerowe Risotto - VIDEO

Każdy z nas ma w swoim menu potrawy, do których po prostu chce się wracać. Risotto serowe zdecydowanie do nich należy! Jego kremowa konsystencja i wyjątkowy aromat zapadają w pamięci na długo, o czym już wkrótce możesz się przekonać. Zobacz na listę składników, a później działaj według naszych poleceń. Powodzenia! 

Dla kogo? 

Serowe risotto to idealne danie dla osób lubiących szybkie i proste gotowanie. Proces przyrządzania tego przysmaku zajmuje niecałą godzinę, a efekty na talerzu naprawdę zachwycają. Nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, by zrobić pyszny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim smakoszom. 

Na jaką okazję? 

Codzienny obiad lub lunch do pracy – risotto z serem sprawdzi się doskonale. Możesz także zaserwować je na kolacji z ukochaną osobą, a podbijesz jej serce oraz podniebienie. W tym wypadku powiedzenie „przed żołądek do serca” jest bardzo trafne. Powodzenia! 

Czy wiesz, że? 

Włosi rozpoczęli uprawę ryżu w XIV wieku. To właśnie oni wymyślili recepturę na risotto, która przetrwała aż do dzisiaj. Potrawa wywodzi się z Mediolanu i od lat pojawia się w restauracyjnych menu oraz w naszych domach. Poznaj jej doskonały smak i inne walory, przygotowując risotto z serem pleśniowym. 

Dla urozmaicenia: 

Jeżeli lubisz mięsne potrawy, to możesz dorzucić do dania kurczaka. Podsmaż go na oliwie i serwuj z risotto. Dobrze sprawdzą się także wybrane owoce morza, np. krewetki lub mule. To Ty decydujesz, z czym zaserwujesz pyszne risotto. Na końcu podziel się z nami opinią w komentarzu!