Pulpety z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z kurczaka

w zielonym curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
344 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

176 osób wydrukowało

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.25 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

2 opakowania

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 kilograma

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mięso z uprzednio posiekaną cebulką, kolendrą, dwiema łyżkami sosu rybnego, ryżem i Przyprawą do mięs Knorr.

Pulpety z kurczaka - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej olej na dużej patelni i dodaj do niego pastę curry. Smaż ją, ciągle mieszając przez minutę. Powoli wlewaj mleko kokosowe nie przestając mieszać.

Pulpety z kurczaka - Krok 2

Krok 3

Wyłącz ogień, dodaj pozostały sos rybny, sok z cytryny oraz bazylię. Serwuj z ryżem.

Pulpety z kurczaka - Krok 3

Krok 4

Ubite na krem jajko oraz białko dodaj do mięsa. Następnie uformuj kulki i ułóż je na tacy. Przykryj tacę folią aluminiową i wstaw na 3 godziny do lodówki.

Pulpety z kurczaka - Krok 4

Krok 5

Do powstałego sosu dodaj pulpety, zakryj patelnię i duś wszystko przez około pół godziny.

Pulpety z kurczaka - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z kurczakaPulpety z kurczaka

Pulpety z kurczaka mogą stanowić egzotyczne i ciekawe danie, jeśli przygotujesz je w sosie curry z dodatkiem innych orientalnych składników. Połącz w misce mielone mięso z cebulą, kolendrą, sosem rybnym oraz ugotowanym ryżem jaśminowym. To długoziarnisty ryż o łagodnym smaku i przyjemnym aromacie, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Sprawi on, że mięsne kulki będą delikatniejsze. Ubij jajka, po czym dodaj do mięsa i nadaj masie kształt kulek. Przykryj je folią aluminiową i włóż do lodówki na około trzy godziny. Aby przygotować sos, podgrzej pastę curry (pikantną zieloną lub łagodniejszą wersję czerwoną) i wlej do niej mleko kokosowe, cały czas mieszając. Mleko kokosowe nie zważy się, za to doda słodyczy i zagęści sos. Dołącz do niego pulpety i duś pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe. Przed podaniem dopraw bazylią, sosem rybnym oraz sokiem z cytryny. Pulpety z kurczaka serwuj z dowolnym ryżem, cząstką limonki i sałatką. Będzie pasować np. kiszona kapusta albo sałatka ze świeżego szpinaku. Przygotuj to danie i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.