Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

57

heart
464 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

661 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1083 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę, dodaj krewetki oraz zielony groszek. Smaż chwilę.

Krok 2

Na patelnię wsyp ugotowany ryż oraz chilli i wymieszaj.

Krok 3

Ryż ściągnij łopatką do ścianek patelni a na jej środek wybij jajka i usmaż je mieszając z ryżem.

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 1/3 szklanki wody a następnie wlej na patelnię z ryżem i dokładnie wymieszaj. Ryż dopraw do smaku i natychmiast podawaj.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby złagodzić ostrość potrawy, ryż możesz polać po wierzchu łyżką naturalnego jogurtu wymieszanego ze świeżą kolendrą i kilkoma kroplami soku z cytryny, co nada daniu ciekawszy smak i aromat.

2

Opinie o przepisie

  • Agata Kozłowska

    Agata Kozłowska , 25.11.2019

    Tak pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Letkiewicz

    Kinga Letkiewicz , 24.06.2016

    w opisie jest cebula a nie ma jej na liście produktów, to już kolejny taki przepis z tej strony który robię i lista składników nie zgadza się ze składnikami w opisie wykonania

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiemSmażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem

Zalety smażonego ryżu? Błyskawiczne wykonanie i smak, któremu trudno się oprzeć. Tym razem proponujemy to danie w wersji wykwintnej, a to wszystko za sprawą owoców morza. Zapoznaj się z przepisem na smażony ryż z krewetkami i przekonaj się, że ta elegancka potrawa wcale nie jest trudna w przygotowaniu.

Dla kogo?

Zastanawiasz się, czy poradzisz sobie ze zrobieniem ryżu z krewetkami? Nasz przepis to idealna propozycja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z samodzielnym przyrządzeniem owoców morza.

Na jaką okazję?

Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem to zarazem proste w przygotowaniu, jak i wykwintne danie, które możesz zaserwować zarówno na obiad, kolację oraz przyrządzić w trakcie przyjęcia, które organizujesz. 

Czy wiesz, że?

Nasza rada – jeżeli do przygotowania ryżu smażonego z krewetkami chcesz wykorzystać świeże skorupiaki, pamiętaj, aby przed wrzuceniem na patelnię dokładnie je opłukać, usunąć pancerzyki i czarne żyłki. Gdy zdecydujesz się na krewetki mrożone, łatwo rozmrozisz je, umieszczając na sitku pod bieżącą wodą na około pięć minut lub pozostawiając w temperaturze pokojowej na około dziesięć minut. 

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie masz lub nie lubisz krewetek – dodaj filet z kurczaka, też będzie pysznie. Słonego smaku nada potrawie sos sojowy, ostrości natomiast papryka chilli. Talerze z ryżem z krewetkami udekorować możesz drobno pokrojoną natką pietruszki.