Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty
łatwe
18 osób zapisało

Składniki
200 gramów
3 łyżki
200 gramów
300 gramów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
5 listki
1 pęczek
50 mililitrów
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolkę szparagową oczyść z końcówek, a następnie pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, cebulę pokrój w kostkę, marchewkę obierz oraz przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półplastry grubości 0,5 cm. Dynię i ziemniaka pokrój w grubą kostkę o wielkości 1 cm. Posiekaj miętę i natkę kolendry. Ogórki zetrzyj na tarce, posól, po chwili odciśnij nadmiar wody. Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Drobno posiekaj chili oraz czosnek.

Krok 2
Ryż wypłucz pod bieżącą wodą.

Krok 3
W garnku z żeliwnym dnem na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę, czosnek i chili. Gdy warzywa lekko się zarumienią, dodaj przyprawy Garam Masala Knorr i Curry Knorr, smaż przez chwilę. Dodaj marchew, fasolkę szparagową, ziemniaki, dynię i różyczki kalafiora. 3. Całość smaż jeszcze moment. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej 500 ml wody, dodaj liście curry i sól. Doprowadź do wrzenia. Wsyp zielony groszek oraz ciecierzycę. Całość dokładnie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 30 minut.

Krok 4
Solone ogórki, odciśnięte z nadmiaru wody, połącz ze skórką oraz sokiem z limonki, dodaj jogurt, miętę i natkę kolendry. Warzywne biriani podawaj z raitą z ogórków.


Dobra rada:
Do ryżu możesz dodać rodzynki, orzeszki ziemne lub piniowe.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty
Dziś przed Państwem danie pełne warzyw, podane z aromatycznym dipem. To jedna z tych potraw, które pokazują, że to pełni kulinarnego szczęścia nie jest potrzebne mięso. Wystarczą inne dobrze skomponowane składniki, które tworzą doskonały w smaku posiłek – oto warzywa biryani z raitą.
Dla kogo?
Pozycja obowiązkowa dla wszystkich lubiących roślinne smaki. W potrawie pełno jest smakowitych warzyw. To również danie dla wszystkich, którzy lubią próbować nowych przepisów.
Na jaką okazję?
Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty będą smacznym wyborem na obiad albo kolację.
Czy wiesz, że?
Biryani to specjał kuchni indyjskiej. W oryginale polega na zapiekaniu ułożonych na przemian warstw ryżu i mięsa z dodatkiem przypraw.
Dla urozmaicenia:
Dodanie do ryżu orzeszków ziemnych lub piniowych wzbogaci smak warzyw biryani.