Pakora - przepis w cieście: masala, warzywna | Przepisy.pl pixel

Pakora masala - warzywa w cieście

po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
322 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

386 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 szklanka

400 mililitrów

1 szczypta

200 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W naczyniu połącz mąkę, wodę oraz przyprawy Knorr – kurkumę, curry i kmin rzymski. Dodaj sól i wymieszaj wszystko, aby powstało jednolite ciasto o konsystencji nieco gęstszej niż ciasto naleśnikowe.

Pakora masala - warzywa w cieście - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej olej w garnku. Warzywa pokrój w nieduże kawałki lub podziel na różyczki. Wyciśnij sok z limonki i dodaj 1 łyżeczkę do jogurtu oraz drobno posiekanej mięty.

Pakora masala - warzywa w cieście - Krok 2

Krok 3

Kawałki warzyw zanurz w przygotowanym cieście i smaż w rozgrzanym oleju. Zrumienione kąski wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe warzywa podawaj z sosem.

Pakora masala - warzywa w cieście - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak dania, dodaj do ciasta paprykę chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Roladki z szynki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pakora masala - warzywa w cieściePakora masala - warzywa w cieście

Nie musisz jechać do Indii, aby spróbować orientalnych i aromatycznych dań. Zaproś je do swojego domu! Zgłodniałeś na samą myśl? Pakora masala – warzywa w cieście to pozycja kulinarna, która nie może Ci umknąć.

Dla kogo? Dla wszystkich, którzy chcą poczuć klimat rodem z Bollywood. Kochasz przyprawy i kolorowe dania? Pakora masala jest właśnie dla Ciebie!

Na jaka okazję? Organizujesz imprezę? Pożegnaj się z kupnymi przekąskami! Zaskocz swoich gości i przygotuj dla nich indyjskie rarytasy. Zdziwienie na twarzy najbliższych gwarantowane.

Dla urozmaicenia: Aby podkręcić smak potrawy, do ciasta użyj papryki chili. Bez rumieńców na twarzy się nie obejdzie!

Czy wiesz, że? Pakora to popularna przekąska w Indiach, zwłaszcza w południowej części kraju. Technika powstawania tego przysmaku polega na zanurzeniu kawałków warzyw w cieście z mąki z ciecierzycy – besanu i smażenia ich na głębokim oleju.

Hinduska kuchnia na stałe zagości w Twoim domu!