Indian mango dal z ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indian mango dal z ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
109 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

330 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

10 gramów

400 mililitrów

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

1 łyżka

400 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

5 listki

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według zaleceń producenta, odstaw na bok. Obierz mango, oddziel miąższ od pestki i połącz go z mlekiem kokosowym w kielichu robota. Dokładnie zmiksuj. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Indian mango dal z ciecierzycą - Krok 1

Krok 2

Marchewki obierz i pokrój w półplastry, szalotki obierz i pokrój na cztery części, bakłażana pokrój w grubą kostkę, razem z szalotką rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na około 20 minut. Na drugiej blasze upraż orzechy nerkowca – powinny się prażyć około 5 minut.

Indian mango dal z ciecierzycą - Krok 2

Krok 3

Kalafiora rozdrobnij, krojąc go na małe różyczki. Czosnek rozetrzyj na miazgę, posiekaj kolendrę i chili. Wyciśnij sok z limonki.

Indian mango dal z ciecierzycą - Krok 3

Krok 4

W garnku umieść marchewkę, chili, czosnek, imbir, curry, kmin rzymski, przekrojoną na pół trawę cytrynową.

Indian mango dal z ciecierzycą - Krok 4

Krok 5

Składniki zalej mlekiem z mango, gotuj chwilę, aż marchew będzie na wpół miękka, dodaj różyczki z kalafiora, ciecierzycę, fasolkę szparagową, upieczonego bakłażana i cebulę, wszystko razem gotuj około 15 minut, aż sos odparuje i zrobi się gęsty.

Indian mango dal z ciecierzycą - Krok 5

Krok 6

Pięć minut przed końcem gotowania dodaj orzechy i liście limonki kafir. Warzywa podawaj z ryżem, posypane obficie natką kolendry.

Indian mango dal z ciecierzycą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Potrawę możesz wzbogacić mięsem ryby albo krewetkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indian mango dal z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indian mango dal z ciecierzycąIndian mango dal z ciecierzycą

Ryż ugotuj według zaleceń producenta, odstaw na bok. Obierz mango, oddziel miąższ od pestki i połącz go z mlekiem kokosowym w kielichu robota. Dokładnie zmiksuj. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.