Frytki z gotowanych ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki z gotowanych ziemniaków

Autor: bw22 bw22

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.25 kilograma

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować w mundurkach a następnie wystudzić.

Krok 2

Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić na ok. 0,5 cm plasterki.

Krok 3

Patelnię posmarować odrobiną tłuszczu, porządnie rozgrzać.

Krok 4

Na rozgrzaną patelnię kłaść plastry ziemniaczane, smażyć z obu stron na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z gotowanych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sernik Królewski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z gotowanych ziemniakówFrytki z gotowanych ziemniaków

Frytek nikomu przedstawiać nie trzeba, ponieważ znają je wszyscy, niezależnie od wieku czy upodobań kulinarnych. To tradycyjne danie ma co najmniej kilka odmian, a ich wersję ziemniaczaną często zastępują inne warzywa – bataty, marchewka czy seler. Dziś chcemy wam zaproponować frytki z gotowanych ziemniaków, które z pewnością przypadną do gustu każdemu zwolennikowi chrupiących warzyw. Ich przygotowanie jest banalnie proste i prawie nie różni się od przyrządzania tradycyjnej wersji, z surowych ziemniaków. Spróbujcie nowej odmiany klasycznych frytek! Smacznego!

Dla kogo?

Frytki gotowane to propozycja dla każdego miłośnika tej chrupiącej przekąski.

Na jaką okazję?

Frytki z gotowanych ziemniaków są idealnym dodatkiem do obiadu. Nasz przepis wykorzystajcie także podczas imprezy, przygotowując frytki jako przekąskę.

Czy wiesz, że?

Frytki przyrządzane są na całym świecie, jednak sposób ich spożywania różni się, w zależności od kraju. Najczęściej jemy je z solą, ketchupem lub innym sosem. Wyjątek stanowią Brytyjczycy, którzy danie to podają z octem.

Dla urozmaicenia:

Frytki doskonale smakują z ketchupem i solą. Możecie także przygotować własny sos, na przykład czosnkowy, który doda potrawie wyrazistego i ostrego smaku.