Frytki czosnkowe - z sosem czosnkowym i śmietaną | Przepisy.pl pixel

Frytki czosnkowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
639 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

148 osób wydrukowało

Pobierz pdf

572 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo. Gdy będą gotowe, wyjmij je z wody, ostudź, a następnie pokrój w słupki o grubości około 1 cm.

Frytki czosnkowe  - Krok 1

Krok 2

Na patelnie wlej olej roślinny. Gdy tłuszcz będzie mocno nagrzany, ostrożnie włóż frytki i smaż na złocisty kolor. Gotowe ziemniaki wyciągnij za pomocą sitka, przesyp na papierowy ręcznik kuchenny i pozostaw na chwilę, żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Frytki czosnkowe  - Krok 2

Krok 3

Przygotowane w ten sposób frytki wrzuć do miski, oprósz granulowanym czosnkiem i wymieszaj, lekko podrzucając.

Frytki czosnkowe  - Krok 3

Krok 4

W niewielkiej misce połącz ze sobą Majonez Babuni Hellmann's oraz śmietanę. Do powstałego dipu dodaj sos sałatkowy Knorr i wymieszaj na gładką, jednolitą masę. Świeżo upieczone i jeszcze gorące frytki przełóż na talerz. Podawaj z miseczką wypełnioną majonezowo-śmietanowym sosem.

Frytki czosnkowe  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Frytki czosnkowe możesz również podawać z dodatkiem keczupu lub różnorodnych dipów. Doskonale się sprawdzi sos salsa, śmietanowy, z sera pleśniowego albo klasyczny majonez.

8

Opinie o przepisie

  • Jagoda

    Jagoda , 07.11.2022

    fantastyczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 24.06.2021

    TAK. W tym przepisie nic bym nie zmieniała, chyba że obok frytek jakieś warzywko bym dodała!!! Ale ten przepis sam w sobie spodobał się mnie i pewnie Tobie :) Mnie frytki z oleju nie przeszkadzają, bo niepowtarzalny smak mają!!! Czasem na takie można sobie pozwolić! - pamiętajcie, że należy je posolić ;) Smacznego!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław U.

    Mirosław U. , 18.06.2021

    TAK. FRYTKI stanowią jedno z moich ulubionych dań oraz mej córki, która jednakże dba o linię - do spółki. Dlatego zdrową modyfikację już nie jeden raz przygotowałem - po pierwsze: frytki w piekarniku wytwarzałem. Ale na tym nie koniec moich innowacji. Wszak trzeba mieć figurę FIT – zwłaszcza z powodu nadchodzących wakacji. Dlatego ziemniaki często zamiennikami zastępuję i frytki z batatów, pietruszki i marchewki produkuję. Smak jest wyśmienity – zwłaszcza z czosnkowym dipem, jak wiecie, a i zgrabną figurę dostajemy w pakiecie :-) KULINARNY SZACH-MAT.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 13.06.2021

    TAK. Ja w piekarniku frytki upiekę, bo nie chcę, by frytki zbyt dużo oleju miały - a te z piekarnika równie wspaniale będą smakowały! Czyli najpierw będę ziemniaki na frytki kroiła, procesem twórczym się cieszyła. Następnie skropię oliwą, czosnkiem posypię obficie - ten przepis mi się spodobał, więc zapiszę go w zeszycie... Fixem Knorr doprawię - takim daniem domownikom radość sprawię! Gdy frytki będą się piekły ja sos przygotuje - uczta smaków się szykuje! Majonez, śmietanę i wyciśnięty świeży czosnek połączę i już eksperymenty w kuchni kończę. Fryteczki z sosikiem będę podawała i genialnym smakiem się zachwycała! SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil i oliwier Szymanski

    Kamil i oliwier Szymanski , 01.02.2017

    Maniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil i oliwier Szymanski

    Kamil i oliwier Szymanski , 01.02.2017

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil i oliwier Szymanski

    Kamil i oliwier Szymanski , 28.01.2017

    Mnia...m

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidziasek Małagowska

    Lidziasek Małagowska , 06.05.2016

    WOW

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki czosnkowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Frytki ziołowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki czosnkowe Frytki czosnkowe

Złociste, chrupiące i niezwykle aromatyczne – frytki czosnkowe to nie tylko smaczna przekąska, ale również znakomity dodatek do wielu dań, zwłaszcza grillowanego lub pieczonego mięsa, albo sałatek bazujących na świeżych warzywach. Chcesz zaskoczyć bliskich i przygotować ziemniaki w zupełnie nowym wydaniu? Postaw na pyszne frytki, zniewalające chrupiącą skórką oraz łagodnym zapachem czosnku.

Dla kogo?

Z przygotowaniem czosnkowych frytek doskonale poradzi sobie zarówno doświadczony jak i dopiero początkujący kucharz, a usmażone na chrupko kawałki ziemniaka polubią wszyscy domownicy i goście.

Na jaką okazję?

Kiedy przygotować frytki czosnkowe? Przepis doskonale sprawdzi się podczas imprezy, kiedy na stole warto położyć ciepłą przekąskę. Przygotowane w ten sposób ziemniaki mogą być również dodatkiem do rodzinnego obiadu lub romantycznej kolacji.

Czy wiesz, że?

Czosnek zaczęto uprawiać ponad 5000 lat temu w starożytnym Rzymie, Egipcie i Grecji. Znali go również Asyryjczycy, Arabowie i Hebrajczycy. Niewielkie pikantne w smaku ząbki uznawane są nie tylko jako warzywo i przyprawa, ale także środek prozdrowotny, wspomagający odporność organizmu.

Dla urozmaicenia:

Frytki czosnkowe doskonale smakują z dodatkiem różnorodnych sosów np. dipu majonezowego, keczupu czy sosu jogurtowo-koperkowego. Upieczone na chrupko świetnie podkreślają smak różnorodnych mięs, sałatek i warzyw. Życzymy smacznego!