
Składniki
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
20 gramów
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj polentę według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Gotową wylej na blaszkę z piekarnika wyłożoną pergaminem i odstaw aby dobrze wystygła i stężała. Następnie zimną pokrój w długie paski o szerokości 2 cm przypominające frytki.
Krok 2
Gotowe paski z polenty smaż na patelni z olejem po ok. 2 minuty z każdej strony.
Krok 3
Przygotuj ketchup. Szalotkę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odcedź. W rondlu podsmaż szalotkę. Jak będzie szklista dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Wlej ocet, zredukuj do połowy, dodaj kukurydzę oraz pomidory i duś całość ok. 10 minut. Następnie odstaw do wystudzenia i zmiksuj z musztardą aż będzie gładkie. Podawaj z frytkami

Dobra rada:
Przygotowując katchup możesz kukurydzę zastąpić ciecierzycą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frytki z polenty z ketchupem curry
Jedzenie na mieście ma sporo plusów. Pozwala uniknąć zmywania naczyń i umożliwia próbowanie specjałów, które nie tak łatwo wyczarować w zaciszu własnej kuchni. Jesteśmy jednak przekonani, że frytek z polenty z ketchupem curry nie znajdziecie w ofercie nawet najmodniejszego food trucka.
Dla kogo?
Miło jest czasem pójść do restauracji, ale mimo wszystko nic nie może równać się ze smakiem domowej kuchni. Duma z samodzielnych wyczynów kulinarnych jest najlepszym dodatkiem do potraw! Warto wziąć pod uwagę, że z przygotowaniem tych nietypowych frytek z polenty poradzi sobie każdy.
Na jaką okazję?
Polenta to wynalazek kojarzony z włoską kuchnią, choć ma swoje odpowiedniki w innych zakątkach świata. Zazwyczaj traktowana jest jako dodatek do dań głównych. Frytki też nadają się do tej roli, choć równie dobrze możecie umieścić je w menu na imprezę. Potraktujcie je jako przekąskę idealną do seansu filmowego.
Czy wiesz, że?
Za pierwsze pomidory uznaje się drobne, okrągłe jagody, które w przeszłości rosły w stanie dzikim na wybrzeżach Peru i wyspach Galapagos.
Dla urozmaicenia:
Frytki z polenty można posypać niewielką ilością gruboziarnistej soli, podać z dipem z czosnkiem niedźwiedzim lub sosem rzodkiewkowym.