Placki puri przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki puri

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

200 gramów

1 szklanka

2 łyżki

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło roztop w rondelku.

Krok 2

Do miski wrzuć obie mąki, sól i wlej masło. Powoli dodawaj letnią wolę i zagniataj ciasto.

Krok 3

Kiedy ciasto będzie jednorodne i elastyczne, zawiń je w folię i odłóż na 60 minut.

Krok 4

Po tym czasie ciasto podziel na 8 części i rozwałkuj na cienkie placuszki.

Krok 5

W rondlu silnie rozgrzej olej i wrzucaj placki. Smaż na rumiano, odsącz i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki puri - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej