
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
6 sztuk
500 gramów
125 mililitrów
4 sztuki
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki rozmroź, szparagi oczyść, zwiąż w pęczki i gotuj pod przykryciem przez 20-30 minut w 2 litrach wody z dodatkiem soli i soku wyciśniętego z jednej cytryny.
Krok 2
Żelatynę namocz w dużej ilości zimnej wody, a jajko ugotuj na twardo.
Krok 3
Szparagi pokrój na kawałki o długości 5 cm, a krewetki opłukaj zimną wodą i osusz.
Krok 4
Do 0,25 wywaru ze szparagów dodaj wino oraz odciśniętą żelatynę. Dobrze wymieszaj i rozlej do 4 miseczek niewielką ilość galarety.
Krok 5
Poruszaj miseczkami, aby płyn rozprowadził się po ściankach. Włóż do lodówki i poczekaj, aż galareta zastygnie.
Krok 6
Z jajka wytnij 4 plastry. Do każdej miseczki włóż gałązkę koperku, plasterek jaja, 2 kawałki szparagów oraz kilka krewetek.
Krok 7
Wszystko zalej pozostałą galaretą i włóż do lodówki, aby zastygła.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej