Ziemniaki po angielsku - przepis na fondant | Przepisy.pl pixel

Pieczone angielskie ziemniaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
739 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

263 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

393 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 opakowania

400 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

5 łyżek

1 opakowanie

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Następnie przekrój wzdłuż na pół.

Pieczone angielskie ziemniaki - Krok 1

Krok 2

Porządnie rozgrzej szeroki rondel (najlepiej teflonowy) i wlej oliwę. Połóż ziemniaki płaską stroną na patelnię i smaż kilka minut, aż powierzchnia zrobi się mocno rumiana.

Pieczone angielskie ziemniaki - Krok 2

Krok 3

Teraz przekręć ziemniaki na drugą stronę, dodaj rozmaryn, świeże masło i poczekaj, aż się spieni.

Pieczone angielskie ziemniaki - Krok 3

Krok 4

Dopraw ziemniaki pieprzem i przyprawą z opakowania Fix Knorr.

Pieczone angielskie ziemniaki - Krok 4

Krok 5

Wlej bulion, tak aby sięgał do ¾ wysokości ziemniaków, ale nie zakrywał ich całkowicie. Delikatnie wymieszaj, umieść rondel w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C i piecz przez 25 minut. Po upieczeniu ziemniaki powinny mieć chrupiącą powierzchnię i miękki miąższ.

Pieczone angielskie ziemniaki - Krok 5

Krok 6

Śmietanę wymieszaj z dipem czosnkowym z opakowania Fix Knorr. Gotowe ziemniaki podawaj z sosem oddzielnie.

Pieczone angielskie ziemniaki - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Mielnik

    Katarzyna Mielnik , 26.07.2019

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Nowak

    Ewa Nowak , 13.03.2018

    Fix wycofany z produkcji (bardzo dobrze), użyłam własnej mieszanki do ziemniaków: czosnek, rozmaryn, papryka, tymianek, pieprz i kurmuma. Sos czosnkowy także zrobiłam bez udziału chemi. Zdrowiej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Kapuśniak

    Adam Kapuśniak , 20.04.2017

    czym zastąpić ten fix? wycofany jest z produkcji

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone angielskie ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone angielskie ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone angielskie ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone angielskie ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone angielskie ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone angielskie ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone angielskie ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone angielskie ziemniaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone angielskie ziemniakiPieczone angielskie ziemniaki

Ziemniak jest prawdopodobnie jedynym warzywem, które jest znane na całym świecie. Na jego wykorzystanie w kuchni istnieją setki sposobów. Poznaj jeden z nich – pieczone angielskie ziemniaki. Połówki kartofli przygotowane na patelni będą stanowić świetny dodatek do potraw mięsnych, ryb lub szybką i smaczną przystawkę. Przeważnie przed wykorzystaniem ziemniaka w kuchni pozbawiamy go skórki. Okazuje się jednak, że czasem zupełnie niepotrzebnie, bo to skórka właśnie stanowi najbardziej smakowitą jego część. Ziemniaki nie tylko można w mundurkach ugotować, ale również można je w nich smażyć. Wcale nie muszą być pokrojone w wąskie paski jak frytki. Wystarczą półksiężyce lub, gdy masz mniejsze okazy ziemniaka – połówki. Nie zapomnij o ziołach, bo to one nadadzą kartoflom piękny aromat i smak – oraz o czosnkowym dipie, z którym najlepiej je podać. Smacznego!