
Składniki
ciasto:
500 gramów
4 gramy
220 mililitrów
50 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
farsz:
450 gramów
2 sztuki
2 pęczki
50 gramów
50 gramów
50 gramów
4 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 szczypty
150 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże, sól oraz cukier rozpuść w szklance ciepłej wody (temperatura nie może być wyższa niż 40°C). Do powstałego roztworu dodaj 2-3 łyżki mąki i lekko zamieszaj. Zaczyn odstaw na 20 minut, aby drożdże zaczęły fermentację. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, zacznij dodawać pozostałe składniki.

Krok 2
Powstałą masę zagnieć do konsystencji ciasta chlebowego (w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody). Ciasto odstaw na bok, przykryte wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło przed uformowaniem paluszków.

Krok 3
Na patelni upraż orzeszki pinii. Jajko wybij w miseczce, roztrzep dokładnie i odstaw na bok. Posiekaj kolendrę, miętę oraz czosnek. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 4
Cebulę wraz z czosnkiem zeszklij na patelni. Po chwili dodaj mięso i smaż, aż będzie zupełnie suche. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, rodzynki, orzeszki pinii, posiekane zioła oraz przyprawy: cynamon, kmin rzymski, płatki chili Knorr oraz sól do smaku. Całość smaż jeszcze chwilę, często mieszając, po czym odstaw do wystygnięcia.

Krok 5
Ciasto rozwałkowuj możliwie jak najcieniej na stolnicy oprószonej obficie mąką. Z płatu wykrawaj kwadraty 15 × 15 cm. Każdy smaruj z wierzchu jajkiem i nakładaj po 1 łyżce farszu. Brzegi ciasta zawijaj do środka, a następnie roluj, formując długie na około 10 cm paluchy. Gotowe roladki układaj na pergaminie, cały czas trzymając je pod przykryciem.

Krok 6
W garnku dobrze rozgrzej olej roślinny. Gdy tłuszcz będzie gorący, ostrożnie wkładaj paluchy i smaż na złoty kolor. Po wyjęciu pozostaw na papierowym ręczniku, żeby odciekły z nadmiaru oleju.


Dobra rada:
Paluszki podawaj z wybranym sosem, np. pomidorowym lub czosnkowym. Aby przygotować taki sos, wymieszaj jogurt z łyżką majonezu oraz roztartym na miazgę czosnkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paluszki Fatimy
Choć na pierwszy rzut oka przypominają znane wszystkim krokiety, niewiele mają z nimi wspólnego. Koniec z nudą w kuchni! Aromatyczne, doprawione ostrą papryką i kminem rzymskim… prawdziwa eksplozja smaków! Sięgnij po wyśmienite Paluszki Fatimy i poczuj klimat słonecznego Maroka!
Dla kogo?
Paluszki Fatimy pokochają wielbiciele kuchni obfitującej w egzotyczne aromaty i niepowtarzalne smaki. To przekąska idealna dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie codzienności bez różnorodnych, intensywnych przypraw.
Na jaką okazję?
Kiedy rola gospodarza spada na Ciebie, a Ty zdajesz sobie sprawę z tego, że wykorzystałeś już limit swoich dań popisowych, to znak, że czas przygotować Paluszki Fatimy. Seans filmowy z przyjaciółmi, mecz z kolegami, a może babski wieczór? Sprawdzą się one idealnie jako propozycja obiadokolacji, a podane na zimno – zaskakująco prezentującej się przekąski.
Czy wiesz, że?
Ciasto francuskie, którym owijany jest farsz do paluszków, nosi nazwę „ouarka”. Mówi się, że każda marokańska rodzina trzyma w sekrecie sposób jego przygotowania. Bez obaw, z tym przepisem wyjdzie idealnie!
Dla urozmaicenia:
Paluszki najlepiej smakują w towarzystwie sosu, np. czosnkowego. Wystarczy odrobina jogurtu, majonez i roztarty na miazgę czosnek. Takie proste, a czyni prawdziwe cuda! Jeśli przepadasz za pikantnymi smakami, dodaj do farszu trochę więcej mielonej ostrej papryki. Paluszki Fatimy możesz także serwować z pikantnym i aromatycznym sosem harissa. Życzymy smacznego!