Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

null

85 gramów

1 sztuka

300 gramów

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odkrój końce bakłażana i pokrój go w plastry. Poprósz solą.

Krok 2

Osącz i zetrzyj Mozzarellę i parmezan.

Krok 3

Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą, ułóż na niej pojedyńcza warstwę bakłażana. Posmaruj oliwą.

Krok 4

Nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni i piecz bakłażany przez 6 minut.

Krok 5

Przełóż warzywo do nacznia żaroodpornego, ułóż kolejną warstę bakłażanu, zalej sosem pomidorowym, posyp Mozzarellą. Przekładaj warstwy do wyczerpania składników. Ostatnią warsta powinien być sos pomidorowy, który należy obsypać mozzarellą.

Krok 6

Zapiekaj w piekarniku przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
15 osób ogląda przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej