
Składniki
null
null
null
85 gramów
1 sztuka
300 gramów
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odkrój końce bakłażana i pokrój go w plastry. Poprósz solą.
Krok 2
Osącz i zetrzyj Mozzarellę i parmezan.
Krok 3
Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą, ułóż na niej pojedyńcza warstwę bakłażana. Posmaruj oliwą.
Krok 4
Nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni i piecz bakłażany przez 6 minut.
Krok 5
Przełóż warzywo do nacznia żaroodpornego, ułóż kolejną warstę bakłażanu, zalej sosem pomidorowym, posyp Mozzarellą. Przekładaj warstwy do wyczerpania składników. Ostatnią warsta powinien być sos pomidorowy, który należy obsypać mozzarellą.
Krok 6
Zapiekaj w piekarniku przez 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej