
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
1 puszka
1 sztuka
150 gramów
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte wcześniej bakłażany przekrój na pół, posmaruj z wierzchu oliwą, wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 30 minut. Gdy bakłażany w środku zrobią się miękkie, wydrąż je. Farsz przesiekaj nożem.
Krok 2
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, pokrój zioła. Mozzarellę zetrzyj na tarce.
Krok 3
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj farsz z bakłażana, pomidory z puszki, na koniec dodaj Knorr Naturalnie Smaczne Lasagne i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty. Dopraw posiekanymi ziołami i gotowym nadzieniem napełnij bakłażana. Posyp obficie serem.
Krok 4
Bakłażany wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 180° C.

Dobra rada:
Do sosu dodaj posiekane kapary i oliwki.
Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Nadziewane bakłażany
Nadziewane bakłażany to zapiekany specjał kuchni wegetariańskiej, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aromatycznych warzywnych farszów. Przygotowuje się je dość szybko, choć warzywa potrzebują chwilę, by się zarumienić, zmięknąć i nabrać wyrazistego smaku. Nadzienie przygotowuje się z cebuli, czosnku, pomidorów i bakłażanów. Dodatkowo można je urozmaicić oliwkami, kaparami lub suszonymi pomidorami. Przesmażonymi na patelni warzywami z dodatkiem ulubionych ziół faszeruje się bakłażany i posypuje dużą ilością startej mozzarelli. Można położyć na wierzchu również kilka listków świeżej bazylii, kolendry lub oregano. Przygotowana w ten sposób potrawa będzie świetnie smakować jako bezmięsny obiad. Dobrym dodatkiem do niego będzie np. kasza kuskus lub pęczak albo pieczone ziemniaki. Jeśli potraktujesz bakłażany jako danie obiadowe, możesz je serwować solo lub z surówką z białej kapusty, świeżymi ogórkami i pomidorami, a także z sałatką z rukoli, papryki i czerwonej cebuli. Nadziewane bakłażany sprawdzą się więc również jako ciepły lunch w pracy. Przygotuj to aromatyczne danie wegetariańskie według naszego przepisu!