
Składniki
20 gramów
25 mililitrów
275 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
150 gramów
1 sztuka
50 gramów
100 mililitrów
50 gramów
1 kilogram
50 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
4 sztuki
6 sztuk
1 łyżeczka
3 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na głębokiej patelni lub w garnku (najlepiej płaskim o szerokim dnie), na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju a następnie dodaj ziele angielskie, mielony pieprz i liście laurowe. Zamieszaj krótko, aż poczujesz wyraźny zapach przypraw. Kapustę odsącz z soku (ale go nie wylewaj), dodaj na patelnię z przyprawami, zamieszaj kilka razy, dodaj kostkę bulionu grzybowego i 2 szklanki wody z gotowania grzybów. Zamieszaj, przykryj i duś przez 30 – 45 minut na średnim ogniu. Gdy woda w większości wyparuje, dodaj pełną łyżeczkę przyprawy czosnkowej oraz przyprawy pikantnej. Zamieszaj i duś (już bez pokrywki) przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Spróbuj czy smak kapusty Ci odpowiada – powinna być miękka, ale się nie rozpadać lekko pieprzna i pikantna w smaku. Jeśli uznasz, ze jest zbyt mało kwaśna, dodaj soku z kapusty, zamieszaj i podgrzej tym razem na średnim ogniu do odparowania soku. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
Do miski wykrusz/przesyp drożdże, dodaj 25 ml letniej wody, płaską łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, zamieszaj, przykryj miskę ściereczką kuchenną lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 10 -15 minut. Gdy drożdże wyraźnie podrosną, dodaj do nich puree z dyni, mleko, miękkie masło, jajko i żółta. Zmiksuj na gładką masę.
Krok 3
W osobnej misce wymieszaj suche składniki i dodaj do reszty ciasta. Zagnieć, do połączenia składników a następnie wyrabiaj przez 5 – 7 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne i lżejsze. Po wyrobieniu ciasta (będzie się trochę kleić do dłoni, to normalne), zostaw je w misce, przykryj folią spożywczą lub kuchenną ściereczką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 4
W międzyczasie wracamy do farszu: przestudzony całkowicie farsz odsącz na sitku z ewentualnej reszty płynu (jeśli tego nie zrobisz, może wyjść zakalec) a następnie przełóż do na deskę i pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na blachę arkusz papieru do pieczenia, a następnie przełóż na niego podrośnięte ciasto. Spłacz ciasto, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na prostokąt – bez użycia papieru ciasto wymagało by podsypania dodatkowo mąką, co realnie przekłada się na lekkość i puszystość ciasta (czyli w tym przypadku im mniej mąki tym lepiej). Oczywiście jeśli ciasto będzie mocno się kleić (i mocno lepić do dłoni), trzeba podsypać odrobiną mąki, ale dodaj możliwie jak najmniej.
Krok 5
Rozłóż farsz na środek ciasta, zostawiając brzegi puste (w przeciwnym razie, ciasto rozklei się podczas pieczenia). Zawiń do środka dwa przeciwległe brzegi tworząc kieszonki (tzw dupki/piętki
Krok 6
W miseczce wymieszaj białko z mlekiem i posmaruj całą powierzchnię a następnie posyp sezamem/czarnuszką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego d 180 ºC (grzanie góra – dół) i piecz przez ok 30-35 minut. Kulebiak powinien mieć złocisto brązowy kolor. Po upieczeniu przestudź i pokrój na mniejsze kawałki. Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu. Smacznego!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej