Kulebiak z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulebiak z dynią

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 gramów

25 mililitrów

275 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

50 gramów

100 mililitrów

50 gramów

1 kilogram

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

4 sztuki

6 sztuk

1 łyżeczka

3 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na głębokiej patelni lub w garnku (najlepiej płaskim o szerokim dnie), na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju a następnie dodaj ziele angielskie, mielony pieprz i liście laurowe. Zamieszaj krótko, aż poczujesz wyraźny zapach przypraw. Kapustę odsącz z soku (ale go nie wylewaj), dodaj na patelnię z przyprawami, zamieszaj kilka razy, dodaj kostkę bulionu grzybowego i 2 szklanki wody z gotowania grzybów. Zamieszaj, przykryj i duś przez 30 – 45 minut na średnim ogniu. Gdy woda w większości wyparuje, dodaj pełną łyżeczkę przyprawy czosnkowej oraz przyprawy pikantnej. Zamieszaj i duś (już bez pokrywki) przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Spróbuj czy smak kapusty Ci odpowiada – powinna być miękka, ale się nie rozpadać lekko pieprzna i pikantna w smaku. Jeśli uznasz, ze jest zbyt mało kwaśna, dodaj soku z kapusty, zamieszaj i podgrzej tym razem na średnim ogniu do odparowania soku. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Krok 2

Do miski wykrusz/przesyp drożdże, dodaj 25 ml letniej wody, płaską łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, zamieszaj, przykryj miskę ściereczką kuchenną lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 10 -15 minut. Gdy drożdże wyraźnie podrosną, dodaj do nich puree z dyni, mleko, miękkie masło, jajko i żółta. Zmiksuj na gładką masę.

Krok 3

W osobnej misce wymieszaj suche składniki i dodaj do reszty ciasta. Zagnieć, do połączenia składników a następnie wyrabiaj przez 5 – 7 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne i lżejsze. Po wyrobieniu ciasta (będzie się trochę kleić do dłoni, to normalne), zostaw je w misce, przykryj folią spożywczą lub kuchenną ściereczką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.

Krok 4

W międzyczasie wracamy do farszu: przestudzony całkowicie farsz odsącz na sitku z ewentualnej reszty płynu (jeśli tego nie zrobisz, może wyjść zakalec) a następnie przełóż do na deskę i pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na blachę arkusz papieru do pieczenia, a następnie przełóż na niego podrośnięte ciasto. Spłacz ciasto, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na prostokąt – bez użycia papieru ciasto wymagało by podsypania dodatkowo mąką, co realnie przekłada się na lekkość i puszystość ciasta (czyli w tym przypadku im mniej mąki tym lepiej). Oczywiście jeśli ciasto będzie mocno się kleić (i mocno lepić do dłoni), trzeba podsypać odrobiną mąki, ale dodaj możliwie jak najmniej.

Krok 5

Rozłóż farsz na środek ciasta, zostawiając brzegi puste (w przeciwnym razie, ciasto rozklei się podczas pieczenia). Zawiń do środka dwa przeciwległe brzegi tworząc kieszonki (tzw dupki/piętki

Krok 6

W miseczce wymieszaj białko z mlekiem i posmaruj całą powierzchnię a następnie posyp sezamem/czarnuszką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego d 180 ºC (grzanie góra – dół) i piecz przez ok 30-35 minut. Kulebiak powinien mieć złocisto brązowy kolor. Po upieczeniu przestudź i pokrój na mniejsze kawałki. Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu. Smacznego!

1

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 15.12.2022

    TAK Bardzo ładnie wygląda ten kulebiak dzięki dodaniu dyni i czarnuszki. Na pewno wyróżni się na stole świątecznym. Zamiast puree z dyni można dodać marchewkowe albo buraczane, na pewno też będzie ładnie wyglądać i ciekawie smakować.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulebiak z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej