Kanapka z wegetariańskim pasztetem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanapka z wegetariańskim pasztetem

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

8 sztuk

100 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Soczewica powinna być bardzo miękka. Po ugotowaniu odsącz nadmiar bulionu.

Krok 2

Szalotki obierz, pokrój drobno i podsmaż na patelni, aż będą szkliste. Dodaj majeranek Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Po tym czasie przełóż szalotkę wraz z soczewicą do naczynia i zmiksuj na puree.

Krok 4

Rzodkiewkę i ogórka umyj. Pokrój na plasterki. (ogórka wzdłuż). Bułeczki przekrój wzdłuż na pół, posmaruj pasztetem z soczewicy i połóż na wierzchu plasterki ogórka oraz rzodkiewki. Przykryj drugą częścią bułki i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również dodać piklowane warzywa, jak np. ogórki. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z wegetariańskim pasztetemKanapka z wegetariańskim pasztetem

Śniadanie czy szybka kolacja to najczęściej kanapki, przygotowane z wędliną oraz warzywami. Jeśli szukacie ciekawej alternatywy dla tradycyjnych kanapek, spróbujcie wegetariańskiego pasztetu, który przypadnie do gustu również miłośnikom dań mięsnych. Soczewica połączona z szalotką, sosem sojowym oraz majerankiem to najprostszy przepis na wege pasztet, który świetnie smakuje z pełnoziarnistym pieczywem oraz warzywami. Jesteśmy pewni, że kanapki w stylu wege staną się stałym elementem waszego codziennego menu.

Dla kogo?

Kanapki z wegetariańskim pasztetem to propozycja przede wszystkim dla zwolenników diety roślinnej. Przypadną także do gustu wielbicielom mięsa, szukającym urozmaicenia codziennych posiłków.

Na jaką okazję?

Na śniadanie, kolację oraz jako przekąska! Kanapki z pasztetem wegetariańskim będą również świetną przystawką na domowej imprezie.

Czy wiesz, że?

Ziarna soczewicy stanowiły jeden z podstawowych składników potraw przygotowywanych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Najstarsze nasiona soczewicy, jakie znaleziono w wykopaliskach archeologicznych, datowane są na 9.100 rok p.n.e.

Dla urozmaicenia:

Z pasztetem wegetariańskim idealnie komponują się piklowane warzywa np. ogórki.